Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creşte dolarul. Moneda a înregistrat cel mai puternic trend ascendent din ultimii ani

Creşte dolarul. Moneda a înregistrat cel mai puternic trend ascendent din ultimii ani

Creşte dolarul. Moneda a înregistrat cel mai puternic trend ascendent din ultimii ani
25 Aug 2008   •   17:20

Dolarul american cunoaşte un trend ascendent zilele acestea, avansând de la jumătatea lunii iulie cu 7% faţă de principalele valute importante, anunţă Reuters. Este cel mai puternic trend ascendent înregistrat de moneda americană în ultimii trei ani. Creşterea dolarului s-a manifestat pe fondul evoluţiilor negative din Europa şi Asia, faţă de performanţele economice din SUA.

Declinul înregistrat de "moneda verde", de la începutul anului, a tras un semnal de alarmă la nivel mondial, în ceea ce priveşte inflaţia. Pe de altă parte, o creştere bruscă a monedei americane ar putea de asemenea să afecteze exporturile SUA.

Monedele sunt privite de obicei ca un indice al evoluţiei economiei dintr-o ţară, dolarul nefăcând excepţie. Ceea ce face ca această monedă să fie mai deosebită este faptul că reprezintă moneda dominantă a economiei şi comerţului mondial, evoluţia sa fiind cel mai adesea legată de evoluţia preţului petrolului.

Potrivit lui David Rosenberg, ecomist la Merrill Lynch, principalul motiv pentru revenirea dolarului este rpăspândirea problemelor în strãinãtate, iar evoluţia este mai nefavorabilă în prezent în Europa şi Japonia decât în SUA.

Economia zonei euro a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru prima dată de când au început să fie analizate cele 15 economii, în 1995. Declinul din perioada aprilie-iunie a fost cauzat de scăderea celor mai puternice trei economii din zonă faţă de trimestrul anterior. Astfel, PIB-ul Germaniei a coborât cu 0,5%, în timp ce activitatea economică din Franţa şi Italia s-a redus cu 0,3%.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close