Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creştere economică pentru Spania sau Olanda dacă vor obţine Cupa Mondială

Creştere economică pentru Spania sau Olanda dacă vor obţine Cupa Mondială

Creştere economică pentru Spania sau Olanda dacă vor obţine Cupa Mondială
09 Iul 2010   •   17:51

Câştigătoare a finalei Cupei Mondiale ar putea fi chiar economia ţării campioane, spun analiştii. Spania sau Olanda ar putea beneficia de o creştere economică suplimentară de aproape 0,25% în urma victoriei în meciul de duminică, scrie Bloomberg.

Creşterea economică va fi bazată pe cheltuieli mari de consum şi ar putea înregistra aproape 0,25%, spune analistului ABN Amro Bank Hein Schotsman. În urma unei victorii, cifrele s-au putea schimba favorbil pentru Spania care va trece de la contracţie economică în 2010 la creştere. De bani s-au folosi şi Olanda, care este încă afectată de prăbuşirea principalelor instituţii financiare ale ţării. În Spania, însă, una din cinci persoane nu au loc de muncă.

"Ar fi bine pentru economia ţării să câştige Olanda. Câştigarea Cupei Mondiale induce un sentiment colectiv pozitiv, care determină cheltuieli de consum mai mari cu un impact pozitiv în economie care poate ajunge la 0,25-0,5 puncte procentuale", spune directorul general al ING Groep Olanda, Officer Jan Hommen.

Până acum, ambele state au beneficiat de o expunere internaţională mare. Spania a ajuns pentru prima dată în finală, în timp ce pentru Olanda este a treia oară.

Victoria în finală ar creşte cheltuielile de consum cu 700 de milioane de euro, sau 0,25% din PIB, e de părere economistul ING Charles Kalshoven.

"Recuperarea economică depinde încă de refacerea stocurilor şi exporturi, cu cererea internă scăzută, aşa că o creştere a cheltuielilor de consum ar fi oportună acum", spune Kalshoven.

Potrvit estimărilor, Olanda, a cincea economie a Uniunii Europene, va înregistra o creştere de 1,25% în 2010. Economia Spaniei, însă, va scădea cu 0.3%.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close