Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza ajunge în România: Sidex reduce semnificativ producţia timp de cinci luni

Criza ajunge în România: Sidex reduce semnificativ producţia timp de cinci luni

Criza ajunge în România: Sidex reduce semnificativ producţia timp de cinci luni
14 Oct 2008   •   01:27

Criza economică mondială a lovit puternic în cea mai mare unitate industrială din ţară. Astfel, ArcelorMittal a anunţat că Sidex va reduce producţia, oprind mai multe activităţi, în urma scăderii comenzilor şi a preţurilor la oţel. Deşi deocamdată nu vor fi concedieri, este de aşteptat ca dacă actualul context se menţine să se ajungă la disponibilizări de personal.
?Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din oţel. Acest lucru are un impact direct asupra performanţelor operaţionale şi financiare ale tuturor producătorilor de oţel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galaţi. La fel ca şi ceilalţi producători, în acest moment trebuie să reducem producţia pentru anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor. Continuăm să monitorizăm cu atenţie evoluţia pieţei?, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, citat de ?Cotidianul?.
Reducerea este semnificativă, putându-se vorbi de tăierea la jumătate a activităţii. Liderul sindicatului Solidaritatea, care reprezintă 3.500 de salariaţi, Gheorghe Tiber, a declarat că vor fi oprite două furnale (din cele patru câte numără combinatul), pentru cinci luni. De asemenea, până în primăvară va înceta activitatea la o oţelărie, dintre cele patru ale combinatului. Producţia la un laminor va fi sistată, iar la altul va fi redusă cu 30-35%. Oamenii nu vor fi concediaţi, ci vor fi redistribuiţi la alte secţii.
Situaţia nu este valabilă numai pentru România, ci este generalizată pe plan mondial. Potrivit unor informaţii, global, ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, ar putea reduce producţia cu 15%, din cauza scăderii comenzilor şi a preţurilor.
Dacă la finele lunii iunie, preţul era de 1.250 de dolari pe tona de produse lungi, acum, s-a ajuns la 700 de dolari. De altfel patronul Sidex, Lakshmi Mittal a fost unul dintre cei mai afectaţi de criza economică, el având acum cu 27,7 miliarde de euro mai puţini ban decât acum patru luni.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica Galați
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close