Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criză bursieră pe piaţa mondială

Criză bursieră pe piaţa mondială

Criză bursieră pe piaţa mondială
17 Aug 2007   •   08:26

Bursa de la New York a reuşit să se stabilizeze parţial, la finalul şedinţei de tranzacţionare. Indicele Dow Jones a înregistrat o scădere de doar 0,12%. Criza a fost generată de creditele ipotecare de mare risc de pe piaţa americană şi a generat o reacţie în lanţ. Pieţele asiatice au coborât joi până la cele mai scăzute niveluri din ultimele luni. Şi la Paris şi Londra s-au înregistrat cotaţii minime record. Principalul indice al Bursei din Londra a coborât cu peste 4%, la minimul ultimelor zece luni. Bursa de la Paris s-a închis şi ea în scădere cu 3%, iar cea de la Frankfurt cu 2%, cele mai scăzute niveluri de anul acesta.

În aceste condiţii, analistul financiar Fidel Peter Helmer este de părere că ?Încrederea în rândul băncilor va scădea, cu fiecare zi a crizei. Băncile vor încerca să îşi ţină lichidităţile pentru ele. În fiecare zi apar ştiri despre iniţiative nedorite, cum ar fi cazuri de insolvabilitate şi institute speciale de ipotecă afectate de probleme, în Statele Unite. Avem un astfel de caz şi în Germania - Deutsche Industrie Bank?. Analistul Justin Urquart Stewart este însă mai optimist: ?Datele nu indică un Armagedon. Arată doar o piaţă mult mai volatilă. Economia globală este încă puternică. Ritmul a mai încetinit, dar în următoarele 6 luni, ne vom aminti de acest august neplăcut, dar ne vom reveni?.

Şi indicii Bursei de Valori Bucureşti au scăzut cu peste 3,7%, în vreme ce leul a continuat să se deprecieze în faţa monedei europene. Bursa de la Tokyo a deschis vineri tot în scădere. Banca Japoniei a anunţat că va arunca 8 miliarde de euro pe piaţa monetară, pentru a face faţă crizei de lichidităţi.

Antena 3

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close