Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza creditelor ipotecare din SUA va afecta economia UE

Criza creditelor ipotecare din SUA va afecta economia UE

Criza creditelor ipotecare din SUA va afecta economia UE
19 Dec 2007   •   08:13

Criza creditelor ipotecare din Statele Unite ar putea afecta, anul viitor, şi economiile din restul lumii, inclusiv pe cele din Uniunea Europeană, susţin experţii Comisiei Europene. Previziunile au fost prezentate cu ocazia discutării raportului trimestrial referitor la economia zonei euro de către Executivul european. Experţii financiari apreciază că inflaţia mare, dar şi scăderea încrederii în pieţele financiare vor frâna creşterea economică în 2008.

Aceste estimări au fost publicate chiar dacă, deocamdată, nu se cunosc concret efectele crizei. Sigurul lucru pozitiv, în viziunea specialiştilor, este acela că rata angajării forţei de muncă şi beneficiile patronilor vor continua să crească. Tendinţa va fi însă moderată în următoarele trimestre. În raport se spune că efectele tulburărilor de pe pieţele de capital s-au limitat, deocamdată, dar că există semnale că ar putea fi contaminat şi restul economiei.

Comisia Europeană crede că această creştere a inflaţiei este una de moment, fiind provocată de scumpirea petrolului şi a alimentelor. Totuşi, în document se insită asupra faptului că niciodată, înainte de introducerea monedei euro, inflaţia nu a fost atât de scăzută şi stabilă ca acum. În această perioadă, inflaţia este de aproximativ doi la sută, deşi preţul barilului de petrol este de peste două ori mai mare faţă de 2003.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close