Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza de la Northern Rock s-ar putea extinde în toată Europa

Criza de la Northern Rock s-ar putea extinde în toată Europa

Criza de la Northern Rock s-ar putea extinde în toată Europa
17 Sep 2007   •   17:49

Reacţie în lanţ pe pieţele europene, pe fondul temerilor investitorilor că problemele băncii britanice Northern Rock s-ar putea extinde la întregul sector bancar. Acţiunile mai multor companii au scăzut, după ce, şi luni, mii de clienţi ai băncii specializate în credite imobiliare şi-au retras economiile. Tot luni, acţiunile băncii au scăzut cu 33%. Deşi vorbesc despre un efect psihologic, analiştii economice recomandă prudenţă.

Acţiunile principalelor companii europene au atins, luni minimul ultimelor trei săptămâni. Investitorii se tem că problemele băncii britanice Northern Rock, specializată în credite imobiliare, s-ar putea extinde în Europa. Preţul acţiunilor Northern Rock, a cincea mare companie de creditare din Marea Britanie, a scăzut luni cu 33%. Clienţii s-au grăbit să îşi retragă investiţiile, după un declin similar înregistrat vineri.

Panica a fost generată de anunţul că banca a obţinut un împrumut de urgenţă din partea Băncii Angliei. În pofida asigurărilor că banca e solidă, mii de clienţi ai băncii s-au grăbit să îşi retragă o parte din economii, sau chiar să îşi lichideze conturile. Patronul Northern Rock nu a exclus posibilitatea de a vinde instituţia bancară, a cărei redresare pare imposibilă fără ajutor.

Criza înregistrată luni în domeniul financiar a afectat şi alte sectoare. Acţiunile companiilor spaniole de construcţii, unele dintre ele puternic îndatorate, au scăzut drastic. Biroul premierului Gordon Brown a asigurat că fundamentele economiei britanice sunt solide, dar mulţi analişti se tem că prăbuşirea băncii Northern Rock ar putea atrage o destabilizare a pieţei creditelor imobiliare din Europa, similitară crizei creditelor imobiliare de mare risc, înregistrată în Statele Unite.

Efectul în lanţ declanşat vineri, de situaţia de la Northern Rock, s-a înregistrat de puţine ori în Europa, după criza din 1929. Mii de clienţi ai băncii specializate în credite imobiliare, şi-au golit conturile în doar câteva ore. Acţiunile băncii au scăzut vineri cu 30%, iar luni, chiar cu 33%.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close