Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza economică loveşte România în primele luni ale primăverii

Criza economică loveşte România în primele luni ale primăverii

Criza economică loveşte România în primele luni ale primăverii
02 Noi 2008   •   22:48

Economiştii de la Ministerul de Finanţe spun că efectele crizei economice globale se vor resimţi în România, în toată forţa lor, în al doilea trimestru al anului viitor, anunţă Cotidianul. Totuşi, amploarea problemelor economice va fi mai mică decât în restul Uniunii Europene.
Criza economică va lovi România în 6-7 luni, după ce contractele aflate acum în derulare, semnate în vremurile bune, se vor fi încheiat, a declarat Dorin Măntescu, directorul Direcţiei de evaluare a veniturilor bugetului din Ministerul Finanţelor, în cadrul unui seminar organizat de minister, potrivit Cotidianul.
?De obicei, economia noastră reacţionează cu o întârziere de şase-şapte luni la ce se întâmplă în Uniune. Aşa că prin al doilea trimestru al anului vom resimţi noi criza economică. Acum e relativ linişte datorită contractelor încheiate înainte de izbucnirea crizei?, spune Măntescu.
Expertul în finanţe e de părere că efectele negative asupra afacerilor din România vor fi mai mici decât în UE. Motivul: România are un fel de ?rezervă? în relaţiile comerciale extracomunitare, care au crescut cu nu mai puţin de 27% în ultimul an.
Alt mijloc de a combate criza ar fi structura neobişnuită a consumului, în care alimentele şi bunurile de strictă necesitate au o pondere importantă.
?Ponderea alimentelor şi a bunurilor de strictă necesitate ocupă 65% din consumul românilor. Pe de altă parte, autoconsumul, o parte de cerere şi ofertă care e inflexibilă, este la noi chiar mai mare decât în Bulgaria?, a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.
Cu toate acestea, 70% din balanţa comercială a României este cu Uniunea Europeană, cu alte cuvinte ?importăm? procente importante de criză economică.
Totodată, România se află la sfârşitul unui ciclu de creştere economică puternică, spune analistul.
?Ne aflăm la capătul unui ciclu de creştere economică susţinută care a început acum 8-9 ani. O să fim testaţi de această situaţie dificilă externă. Politica fiscală este cheie în această perioadă. Cu preponderenţă politica salarială, pentru că este puţin probabil să se majoreze taxele în condiţiile în care vom avea o încetinire a creşterii economice?, a explicat Măntescu.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză spune că primele efecte ale crizei s-au resimţit în vară, afectând, în special, producţiea. O perioadă, acest fapt a constituit un avantaj, pentru că prima afectată de scăderea producţiei a fost Uniunea Europeană, astfel că România s-a putut debarasa de producţia curentă.
Problemele au început să se vadă în ultimele luni, în industria auto locală, în industria mobilei şi în producţia de aparate electrice.
În acelaşi timp, oficialii din minister sunt de părere că nu vom avea probleme la capitolul investiţiilor străine.
?Ciclul investiţiilor străine în România a început abia în 2004. Din 2006 au început profiturile lor. Foarte mari. Am avut o rată a profitului reinvestit în aceste afaceri de 2-3 miliarde de euro pe an. În 2008 sunt 2,5 miliarde de euro reinvestiţi. În 2009, cel puţin două miliarde de euro vor fi investiţii străine directe din profitul reinvestit?, a declarat Ghizdeanu.
Potrivit acestuia, nici şomajul nu ar trebui să ne sperie. ?Acum avem un şomaj de 6,3%. Cifra oficială este de 4%, dar mai sunt 2,3 procente la şomajul neînregistrat. Estimăm că acest şomaj total va ajunge anul viitor la 6,5%. Nu vom avea probleme cu şomajul. Trimestrial, sunt cel puţin 100.000 de locuri de muncă vacante?, a explicat sursa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica România
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close