Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criză fără precedent între Islanda şi Marea Britanie, pe tema depozitelor bancare

Criză fără precedent între Islanda şi Marea Britanie, pe tema depozitelor bancare

Criză fără precedent între Islanda şi Marea Britanie, pe tema depozitelor bancare
12 Oct 2008   •   12:05

Marea Britanie a început, sâmbătă, negocierile cu Islanda, pe tema depozitelor britanice blocate în bănci islandeze şi estimate la 1 miliard de lire sterline (1,3 miliarde euro), în contextul unor relaţii tensionate între cele două state, relateaza Reuters. Relaţiile dintre Marea Britanie şi Islanda nu au mai fost atât de tensionate de peste treizeci de ani, când cele două state au avut un conflict în legăturile cu drepturile de pescuit în apropierea coastei islandeze.
Legăturile s-au deteriorat din nou însă în ultima săptămână în contextul crizei financiare care a lovit puternic Islanda. Londra a trimis deja o delegaţie în Islanda pentru a găsi o soluţie la criza bancară dintre cele două ţări şi care ameninţă să se transforme în una diplomatică. Oficiali din Marea Britanie au spus că autorităţile din Islanda au avut ?un comportament inacceptabil? şi că sunt pregătiţi să ia măsuri pentru a-şi recupera fondurile blocate în băncile islandeze.
Premierul Gordon Brown a ameninţat chiar că va îngheţa activele societăţilor islandeze din Marea Britanie. În replică, primul ministru islandez a declarat că ţara sa ia din ce în ce mai mult considerare posibilitatea de a recurge la măsuri juridice împotriva Marii Britanii. Potrivit guvernului de la Londra, 108 autorităţi britanice locale au aproximativ 750 milioane de lire sterline investite în bănci islandeze. Printre acestea se numără poliţia din Londra şi reţeaua de transport britanică.
Sursa foto: telegraph.co.uk
Antena 3

×
Subiecte în articol: Islanda Marea Britanie Gordon Brown
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close