Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza financiară scade încrederea în moneda europeană

Criza financiară scade încrederea în moneda europeană

Criza financiară scade încrederea în moneda europeană
30 Oct 2008   •   13:31

Încrederea în economia zonei euro a scăzut, în octombrie, la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani şi a înregistrat cea mai mică scădere lunară dintotdeuna, semn că recesiunea este iminentă în urma crizei financiare.
Într-un raport al Comisiei Europene, preluat de Reuters, se arată că indicatorul încrederii în economie în cele 15 state care au adoptat moneda unică a scăzut luna aceasta de la 87,5 puncte, cât avea în luna septembrie, la 80,4. Totodată, indicatorul s-a situat şi sub aşteptările pieţei de 86 de puncte.
Astfel, indicatorul a înregistrat cel mai redus nivel de la cotaţia de 73 de puncte, consemnată în iulie 1993.
Analiştii sunt de părere că zona euro a intrat în recesiune în trimestrul al doilea din 2008 şi că economia statelor care folosesc această monedă ar putea continua să se reducă în ultimele trei luni ale anului. Scăderea vine pe fondul crizei financiare, ale cărei efecte sunt din ce în ce mai puternice în economia reală.
Încrederea consumatorilor a scăzut de la -19 la -24 puncte, comparativ cu aşteptările analiştilor de -20. Acest lucru dovedeşte că vânzările şi, implicit, profiturile marilor companii din aproape toate sectoarele economiei sunt în scădere.
Producătorii de maşini din Europa au început deja să-şi închidă uzinele din cauza cererii diminuate.
În acelaşi timp, încrederea în industrie a scăzut de la -12 la -18 puncte, în timp ce în sectorul serviciilor s-a consemnat o reducere de 6 puncte, de la 0 la -6 în septembrie. Sectorul serviciilor realizează două treimi din Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: moneda europeana zona euro economie
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close