Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criza financiară schimbă ierarhia puterilor economice. China, următorul lider mondial?

Criza financiară schimbă ierarhia puterilor economice. China, următorul lider mondial?

Criza financiară schimbă ierarhia puterilor economice. China, următorul lider mondial?
22 Oct 2008   •   12:15

De acum încolo, China ar putea deveni motorul creşterii mondiale. Această părere a fost exprimată chiar de secretarul trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson. El este convins că, în ciuda faptului că statele occidentale sunt în prag de recesiune, creşterea economică a Chinei va continua. În această perioadă, China este privită ca un mare contribuitor la creşterea economică globală.
Henry Paulson a promis, totuşi, că guvernul Statelor Unite va face tot ce îi stă în putinţă pentru a face faţă crizei financiare. El a menţionat, însă, că perspectivele nu sunt tocmai optimiste, iar problemele economice vor persista şi în următoarele luni.
Situaţia nu este mai bună nici în Europa, unde guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii a folosit pentru prima dată, într-un discurs, temutul cuvânt "recesiune". Luate împreună, scăderea consumului şi îngreunarea procesului de obţinere a creditelor, ar putea cauza o scădere prelungită a cererii naţionale. Într-adevăr, se pare că, acum, economia Marii Britanii intră în recesiune.
Guvernatorii băncilor centrale din occident s-au tot ferit să vorbească despre recesiune, pentru a evita o scădere şi mai mare a încrederii oamenilor în bănci. Economiştii nu au fost, însă, la fel de delicaţi, ei menţionând în repetate rânduri că mai multe state occidentale se află în recesiune.
Antena 3

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close