Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cum au apărut primele pensii obligatorii

Cum au apărut primele pensii obligatorii

Cum au apărut primele pensii obligatorii
12 Noi 2007   •   20:33

Sistemul de pensii private a fost lansat în România în luna septembrie. Până la mijlocul lui ianuarie, toate persoanele până în 35 de ani care plătesc CAS sunt obligate să aleagă un fond de pensie privată. Prima formă de asigurare obligatorie a apărut în anul 650 înainte de Hristos, în Grecia antică. Societăţile politice şi meşteşugăreşti au fost obligate să contribuie la un fond comun menit să acopere pagubele din interiorul grupului. În timp, au început să se asigure mărfurile de pe vapoare, apar rentele viagere şi asigurările în caz de calamitate. Prima societate de asigurări din lume se naşte în 1696, în Marea Britanie.

La începutul secolului 20, societatea este preluată de Commercial Union o altă companie din Marea Britanie, care asigurase printre altele şi Titanicul. În urma mai multor fuziuni, între Commercial Union şi alte 2 mari companii din Marea Britanie s-a născut ulterior cel mai puternic grup financiar din Marea Britanie şi cel mai mare furnizor de pensii şi asigurări de viaţă din Europa.

Sistemul pensiilor private multipilon începe în Chile, în 1980. La scurt timp, această formă de asigurare se răspândeşte în peste 30 de ţări din toată lumea. Oamenii acceptă repede ideea din teama de a nu depinde de stat şi pentru că-şi doresc o bătrâneţe lipsită de griji financiare. În prezent, şi românii îşi doresc acelaşi lucru.

Antena 3

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close