Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cum s-au împărţit banii pe o piaţă de o jumătate de miliard de euro: germanii au cel mai mare profit din ciment, francezii câştigă cel mai bine raportat la vânzări

Cum s-au împărţit banii pe o piaţă de o jumătate de miliard de euro: germanii au cel mai mare profit din ciment, francezii câştigă cel mai bine raportat la vânzări

Cum s-au împărţit banii pe o piaţă de o jumătate de miliard de euro: germanii au cel mai mare profit din ciment, francezii câştigă cel mai bine raportat la vânzări
de Adrian Mirsanu    |    23 Aug 2011   •   22:07

Carpatcement Holding, compania cu care concernul german HeidelbergCement opereaza pe piata cimentului din Romania, a obtinut anul trecut un profit net de 56,3 mil. Euro, cel mai mare castig dintre cei trei “grei” de pe piata, dupa cum rezulta din bilanturile pe 2010 depuse de companii si publicate de Finante.  Cele trei companii – Carpatcement, Holcim si Lafarge – isi impart aproape in mod egal piata cimentului, unde vanzarile cumulate ale acestora s-au situat anul trecut in intervalul 500 – 550 mil. Euro.

Lafarge Ciment Romania, producatorul de ciment aflat in portofoliul grupului francez Lafarge, a realizat anul trecut un profit net de 55,6 mil. Euro la o cifra de afaceri de 170 mil. Euro, ceea ce indica o marja neta de 32,7%, cea mai buna de pe piata. In anii dinainte de criza economica, compania franceza lucra si cu o marja neta de 40%.

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim cu operatiuni in ciment, betoane si agregate, a raportat pentru 2010 un profit net de 7,9 mil. Euro si o cifra de afaceri de 196,4 mil. Euro.

Desi toate cele trei companii concureaza atat pe piata cimentului, cat si pe cea de betoane, respectiv de agregate, structurile cu care opereaza sunt organizate diferit: in timp ce Holcim are toate liniile de business concentrate intr-o singura mana (companie) – Holcim Romania, Carpatcement are pentru fiecare din cele trei activitati cate o companie. Lafarge opereaza cu o companie pe segmentul cimentului, in timp ce betoanele si agregatele sunt in portofoliul altei firme, in timp ce operatiunile de pe piata gipsului sunt administrate de Lafarge Arcom Gips. In ceea ce priveste businessul cu gips, francezii au anuntat recent ca negociaza vanzarea lui catre belgienii de la Etex, tranzactie in care sunt incluse si activele din Romania si care urmeaza sa fie finalizata in perioada urmatoare. Lafarge activeaza in Romania dealtfel cu mai multe companii, unele operate in regim de joint venture, cum este, de exemplu, cel derulat cu compania Comnord, controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu.

De asemenea, din analiza bilanturilor depuse anul trecut, se remarca nivelul mare al datoriilor inregistrat de Holcim Romania, care depasea anul trecut cifra de afaceri, ajungand la 285,2 mil. Euro, insa in usoara scadere fata de 2009, cand depasea 300 mil. Euro. Holcim a derulat in perioada 2005 – 2010 un program de investitii de circa 170 mil. Euro la fabrica sa de la Campulung, in total investitiile facute de la intrarea pe piata in 1997 depasesc 700 mil. Euro.

Tot compania elvetiana inregistreaza si cea mai mica marja de pe piata, insa trebuie avut in vedere ca Holcim Romania reprezinta rezultatul celor trei linii de business, unde pe langa ciment avem si betoane si agregate. Privite separate, atat betoanele, cat si agregatele au adus pierderi in Romania atat Lafarge, cat si grupului HeidelbergCement.

Astfel, Lafarge Agregate Betoane – compania care reuneste majoritatea operatiunilor locale ale francezilor pe cele doua piete, a inregistrat anul trecut pierderi de 4,6 mil. Euro la o cifra de afaceri de 27,4 mil. Euro. De asemenea, Carpat Beton, divizia locala de betoane a grupului german, a raportat o pierdere de 1,9 mil. Euro, in timp ce Carpat Agregate a avut o pierdere de 7,1 mil. Euro anul trecut.

Nici businessul pe care Lafarge se pregateste sa il cedeze belgienilor nu a facut bani in Romania, in conditiile in care Lafarge Arcom Gips a pierdut 0,7 mil. Euro la o cifra de afaceri de 22,2 mil. Euro.

Fiecare dintre cele trei companii au peste 1.000 de angajati in Romania.

Piata cimentului, una dintre cele mai importante segmente de pe piata constructiilor, este inca sub presiunea unui consum afectat de criza economica, pentru acest an estimarile indicand o stagnare fata de anul trecut, cand vanzarile se situau la circa 7 mil. Tone.  In continuare, asteptarile de redresare ale pietei de profil depind de lansarea in piata a marilor proiecte de infrastructura rutiera si de revenirea economiei in ansamblu la o crestere robusta.

 


Piata cimentului in cifre, in 2010 (mil. Euro)





Nota: Holcim Romania integreaza atat rezultatele diviziei de ciment, cat si pe cele de betoane si agregate. Lafarge Agregate Betoane a raportat in 2010 o pierdere de 4,6 mil. Euro la o cifra de afaceri de 27,4 mil. Euro si are 325 angajati. Carpat Beton, divizia locala de betoane a HeidelbergCement, a avut o pierdere de 1,9 mil. Euro, o cifra de afaceri de 19,8 mil. Euro si 124 de angajati, iar Carpat Agregate pierderi de 7,1 mil. Euro la o cifra de afaceri de 10,1 mil. Euro si 181 angajati. Toate rezultatele sunt calculate la cursul mediu de 4,2099 lei pe euro al BNR pentru 2010.

 

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close