Antena 3 CNN Economic Biz News Business Curentul şi gazele se vor scumpi cu 5,3%, respectiv 12,5%. Creşte şi preţul alimentelor

Curentul şi gazele se vor scumpi cu 5,3%, respectiv 12,5%. Creşte şi preţul alimentelor

Curentul şi gazele se vor scumpi cu 5,3%, respectiv 12,5%. Creşte şi preţul alimentelor
26 Iun 2008   •   09:22

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat, joi, noul preţ al gazelor şi al energiei electrice. Potrivit ANRE, curentul electric se va scumpi în medie cu 5,3%, iar majorarea pentru consumatorii casnici va fi de 4,4% faţă de preţul curent, la 0,3125 lei/kWh. În acelaşi timp gazele se vor scumpi cu 12,5%, ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie ? iunie 2008.

Se scumpeşte şi mâncarea
Scumpirile de acum vor provoca majorări şi la preţurile alimentelor. Potrivit preşedintelui Romalimenta, Sorin Minea, efecte se vor simţi în mod sigur de la cultura cerealelor şi până la produsele de pe rafturile magazinelor. Vestea bună ar fi că preţurile produselor nu vor creşte cu acelaşi procent ca în cazul utilităţilor. Produsele se vor scumpi ?undeva la jumătate? din procentul majorărilor la energie şi gaze, spune Sorin Minea citat de Mediafax.

Pâinea va rămâne însă la acelaşi preţ. Preşedintele Rompan a declarat că firmele din domeniul morărit-panificaţie nu vor avea de ce să scumpească produsele, pentru că procesatorii vor lucra cu grâu din noua recoltă, care are un preţ mai scăzut. Până la toamnă, nu avem de ce să ne facem griji cu privire la preţul pâinii. Doar să avem cu ce o mânca.

Cea mai recentă scumpire a curentului a avut loc în aprilie anul trecut, cu 4%. Însă gazele naturale s-au scumpit chiar în februarie cu 8,5%. Directorul de taxe şi tarife din ANRE, Gabriel Sârbu, a declarat la Antena 3 că ?este o majorare care contează, dar care este mai mică decât peste tot în lume?.

?Nu putem face abstracţie că o treime din consumul nostru vine din import, unde au existat scumpiri de 30 %. Sperăm ca până la sfârşitul anului să nu mai avem parte de scumpiri. Piaţa românească însă este conectată la cea internaţională şi depindem de ce se întâmplă la nivel mondial?, a mai spus el.



Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close