Antena 3 CNN Economic Biz News Business De luni românii îşi aleg fondurile de pensii private

De luni românii îşi aleg fondurile de pensii private

De luni românii îşi aleg fondurile de pensii private
15 Sep 2007   •   13:55

Peste trei milioane de salariaţi până în 35 de ani vor trebui să aleagă, începând de luni, un fond privat de pensii. Câteva sute de mii de agenţi vor încerca să-i convingă pe cotizanţi că fondul pentru care lucrează le va asigura cea mai bună pensie. Iar mulţi dintre ei vor încerca să atragă clienţi şi pentru pensiile private facultative. Pentru pensia privată obligatorie, tinerii nu vor plăti în plus.

Din banii pe care îi dau acum statului, două procente se vor duce la un fond privat. În timp, contribuţia va creşte până la 6 %, iar numărul cotizanţilor se va mări anual cu 150.000. Legea prevede acum pensionarea femeilor la 62 de ani la femei şi a bărbaţilor la 65 de ani. Există însă posibilitatea unor venituri încă de la 60 de ani- este vorba despre pensiile facultative.

Spre deosebire de pensiile private obligatorii, cele facultative implică costuri suplimentare pentru asigurat. Însă de multe ori aceste costuri sunt suportate de angajator, deoarece îşi pot deduce cheltuielile din impozite în limita a 200 de euro pe an pentru fiecare angajat.

Antena 3

×
Parteneri
România, la doar un procent distanţă de înghețarea pensiilor
x close