Antena 3 CNN Economic Biz News Business Dobânzile la creditele în lei ar putea creşte ca urmare a majorării dobânzii de politică monetară

Dobânzile la creditele în lei ar putea creşte ca urmare a majorării dobânzii de politică monetară

Dobânzile la creditele în lei ar putea creşte ca urmare a majorării dobânzii de politică monetară
07 Mai 2008   •   09:11

Din nou veşti rele de pe piaţa interbancară. Dobânzile la creditele în lei vor creşte din nou, în perioada următoare. Banca Naţională a majorat dobânda de politică monetară, pentru a cincea oară consecutiv în ultimele luni. Începând din luna octombrie, majorarea cumulată este de 2,75 de puncte procentuale.

Ministrul Economiei şi Finanţelor spune că majorarea dobânzii de politică monetară reprezintă o metodă eficientă de combatere a inflaţiei, însă numai pe o perioadă scurtă de timp.

?Orice majorare de dobândă este făcută pentru a îngrădi expansiunea creditului şi pentru a da posibilitatea combaterii inflaţiei. Strategia băncii e potrivită, dar pe o perioadă limitată, altfel ar putea îngreuna creşterea economică?a afirmat ministrul Varujan Vosganian.

Bancherii susţin că decizia băncii centrale nu va produce efecte imediate pe piaţă. Mai exact, băncile comerciale se vor feri deocamdată să anunţe majorarea dobânzilor la credite, dar creşterea dobânzii de politică monetară la nivelul de 10 procente este, potrivit lor, doar o chestiune de timp.

?Ca de fiecare dată vor fi reacţii diferite, fiecare bancă având propria strategie. Să nu vă aşteptaţi ca mâine să apară modificări.? a declarat Radu Gheţea, prim vice-preşedinte al consiliului de administraţie Alpha Bank.

Analiştii economici cred că majorarea dobânzii de politică monetară la 9, 75% nu va reduce inflaţia. Măsura va avea însă un impact negativ asupra cursului de schimb, cred ei. De altfel, efectul imediat a fost deprecierea leului.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close