Antena 3 CNN Economic Biz News Business Economia americană în colaps. Rezerva Federală anunţă creşterea şomajului

Economia americană în colaps. Rezerva Federală anunţă creşterea şomajului

Economia americană în colaps. Rezerva Federală anunţă creşterea şomajului
21 Feb 2008   •   18:07

Rezerva Federală a Statelor Unite nu mai crede într-o creştere economică, ci într-o creştere a şomajului. Se pare că în 2008, bunăstarea americană va fi mai mare cu doar 2% faţă de anul precedent. Valoarea minimă prognozată a procentului de creştere economică este de 1,3%, potrivit BBC. Banca Centrală se aşteaptă, până la sfârşitul anului, la o rată a şomajului de 5,3%.

Perspectiva sumbră asupra economiei este pusă pe seama scăderii preţurilor locuinţelor şi a împrumuturilor contractate, creşterii preţului petrolului şi agitaţiei de pe piaţa financiară.

Raportul a fost făcut public odată cu procesul verbal al şedinţei legate de stabilirea ratei dobânzii, ţinute la Rezerva Federală a Statelor Unite, în ianuarie 2008.

În acel proces, oficialii spun că rata dobânzii trebuie să fie relativ scăzută pentru o perioadă de timp. Totuşi, economiştii vor trebui să fie atenţi la creşterea ratei inflaţiei.

Un raport prezentat miercuri arată că indicele preţurilor de comsum e în creştere. Acesta a crescut în ianuarie cu 0,4%, adică cu mai mult decât se aşteptaseră analiştii.

Potrivit Departamentului Muncii, cea mai mare creştere a preţurilor s-a înregistrat la alimente şi energie.

Analiştii spun că inflaţia îi poate împiedica pe cei de le Rezerva Federală să reducă rata dobânzii.

Şi piaţa imobiliară a Statelor Unite se confruntă cu probleme. În 2008 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani la construcţiile de locuinţe. Creşterea caselor nevândute şi a ipotecilor vor afecta considerabil piaţa imobiliară.

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close