Antena 3 CNN Economic Biz News Business Electricitatea va fi tranzacţionată la bursă

Electricitatea va fi tranzacţionată la bursă

Electricitatea va fi tranzacţionată la bursă
06 Feb 2007   •   17:06

Bursa Română de Mărfuri începe peste trei săptămâni tranzacţiile cu electricitate. Pentru început, prin licitaţie cu strigare, în ringul bursei. BRM vrea ca tranzacţiile să se realizeze şi electronic, dar încă nu este posibil. Un ordin al fostului ministru al Economiei îi dă dreptul, exclusiv, numai operatorului pieţei de energie electrică. Conducerea Bursei cere actualului ministru să modifice ordinul şi acuză OPCOM (operatorul comercial al pieţei de energie electrică) că funcţionează pe aranjamente.

Primul contract de electricitate se va tranzacţiona la Bursa de Mărfuri pe 22 februarie. O firmă vrea să cumpere pentru un an o cantitate de zece megawaţi şi aşteaptă oferta cea mai bună. Este vorba de firma ENNET, care este tot un furnizor de electricitate.

Preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Mircea Filipoiu, a declarat că ?preţul stabilit de comun acord este unul dintre avantajele tranzacţiilor de la Bursa de Mărfuri. Va fi un preţ corect, aşa cum îşi doresc consumatorii industriali, susţin oficialii BRM. Actuala bursă de energie, OPCOM, asigură mai mult încheierea de contracte pentru producători şi furnizori, decât consumatorilor industriali. Este o organizare nefuncţională, rigidă şi funcţionează pe aranjamente, susţin oficialii Bursei de Mărfuri?.

Preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor BRM, Constantin Boştină, spune că Bursa de Mărfuri are acceptul Autorităţii de Reglementare în Domeniul Electricităţii să înceapă tranzacţiile cu electricitate. Dar solicită Ministrului Economiei să îi permită să realizeze şi tranzacţii electronice. Un ordin al fostului ministru al economiei dă acest drept numai OPCOM. Ministrul Varujan Vosganian nu are nimic împotriva tranzacţiilor de la bursa de mărfuri. Vrea să vadă însă cum funcţionează OPCOM-ul îniante să modifice reglementările?.

Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close