Antena 3 CNN Economic Biz News Business Elveţia ajută extinderea UE, oferind României 115 milioane euro

Elveţia ajută extinderea UE, oferind României 115 milioane euro

Elveţia ajută extinderea UE, oferind României 115 milioane euro
02 Apr 2008   •   22:16

În urma negocierilor cu Uniunea Europeană, Elveţia a acceptat să acorde 163 milioane de euro României şi Bulgariei, pentru participarea la efortul de extindere a UE. Biroul de integrare europeană al guvernului elveţian a informat că 70% din sumă (115 milioane euro) va fi acordată Bucureştiului şi 30% (48 milioane euro) Sofiei.

Potrivit oficialilor elveţieni, fondurile sunt destinate sectoarelor securităţii şi stabilităţii, ameliorării infrastructurilor şi mediului, promovării sectorului privat şi dezvoltării umane şi sociale. Acordul mai trebuie aprobat oficial de Guvernul elveţian şi apoi de către Parlament.

Cele zece state care au aderat la UE în 2004 ar trebui să primească deja un ajutor de solidaritate de 650 milioane euro pe zece ani, iar România şi Bulgaria, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, nu au beneficiat până acum de acest ajutor. Principiul acestui ajutor – care reprezintă o contribuţie a Elveţiei în schimbul acordurilor bilaterale dintre Elveţia şi UE - a fost aprobat la limită la un referendum în 2006.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close