Antena 3 CNN Economic Biz News Business Emil Boc: Anticipăm pentru 2009 o creştere economică de 2,5% şi un deficit în jur de 2% din PIB

Emil Boc: Anticipăm pentru 2009 o creştere economică de 2,5% şi un deficit în jur de 2% din PIB

Emil Boc: Anticipăm pentru 2009 o creştere economică de 2,5% şi un deficit în jur de 2% din PIB
Sursa foto: emil boc
16 Ian 2009   •   18:46

Premierul Emil Boc a prezentat la finalul şedinţei executivului de vineri, principalele teme de discuţie abordate de miniştri. Potrivit acestuia, Guvernul a realizat o radiografie economică a anului 2008.
"În condiţiile unei creşteri economice de 7,8 avem un deficit bugetar de 5,2 % din PIB, guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât a încasat şi cheltuielile nu au fost canalizate pe investiţii ci au fost direcţionate către cheltuieli de personal şi de bunuri servicii. Cheltuielile pentru bunuri şi servicii au fost cu 36% mai mari în 2008." a spus premierul Boc. Potrivit declaraţiilor sale, există restanţe majore la facturi neîncasate. "Numai la nivel guvernamental avem facturi neachitate în valoare de 1,1 miliarde de euro." a declarat Boc. Şi în privinţa atragerii fondurilor comunitare, în 2008 proiecţia nu a fost respectată. "Guvernul şi-a propus să atragă fonduri în valoare de 2,7 miliarde de euro şi a atras cu 2,1 miliarde mai puţin." a declarat vineri Emil Boc.
Premierul a prezentat şi cadrul general în care va fi făcută proiecţia bugetară pentru anul 2009.
"Avem în atenţie cel puţin următoarele elemente, sub aceste coordonate generale vom realiza bugetul pe 2009:
1.Menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă şi de sprijinire a IMM-urilor, prin plata facturilor restante pentru a evita blocajele în economie.
2.Investiţia publică majoră în infrastructura de transport, agricultură, mediu, educaţie, programul de reabilitare termică.
3.Atragerea de fonduri europene este o prioritate majoră. Vom monitoriza săptămânal modul de atragere a fondurilor structurale. Avem posibilitatea de a cheltui avansul de 768 milioane de euro. Important este să nu repetăm experienţa trecututlui şi aceşti bani să rămână necheltuiţi.
4.Protejarea categoriilor de populaţie cele mai afectate de criza economică, cei cu salarii şi pensii mici."
Premierul a menţionat că în elaborarea bugetului pe 2009, se merge pe o creştere economică de 2,5%, iar deficitul bugetar este în jurul lui 2%.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc Gheorghe Pogea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close