Antena 3 CNN Economic Biz News Business Enel discuta achizitia actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la companiile sale din Romania “numai dupa” ce rezolva preluarea pachetului detinut de stat la Muntenia Sud

Enel discuta achizitia actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la companiile sale din Romania “numai dupa” ce rezolva preluarea pachetului detinut de stat la Muntenia Sud

Enel discuta achizitia actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la companiile sale din Romania “numai dupa” ce rezolva preluarea pachetului detinut de stat la Muntenia Sud
de Adrian Mirsanu    |    23 Noi 2011   •   19:39

Gigantul italian din sectorul utilitatilor, Enel este dispus sa inceapa negocierile pentru achizitia pachetelor detinute de catre Fondul Proprietatea la companiile sale locale, insa prioritara este in acest moment preluarea actiunilor pe care statul roman le mai detine la Muntenia Sud prin intermediul Electrica.
 
„Fondul Proprietatea este unul dintre actionarii nostri si pentru acest motiv discutam frecvent cu ei pe mai multe subiecte. Totusi, orice fel de discutii referitoare la achizitia pachetelor pe care le au in companii (cele locale aflate sub controlul Enel – n.r.) pot fi adresate numai dupa ce subiectul referitor la clauza de put option pe care Electrica o are la Muntenia Sud va fi rezolvat”, a raspuns printr-un email biroul de presa al Enel Romania la solicitarea antena3.ro.
 
Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are o clauza de put option prin care poate sa isi vanda o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile distributiei de energie Muntenia Sud catre Enel, care este obligat sa le cumpere.
„Aceasta clauza de put option poate fi exercitata numai de catre Electrica prin trimiterea unei solicitari formale in acest sens catre Enel. Enel nu are o optiune similara prin care sa forteze Electrica sa isi vanda pachetul, deci totul depinde de Electrica sa ofere actiunile la vanzare oricand decid acest lucru. Pana acum, nu am primit nici o solicitare formala din partea Electrica pentru a cumpara aceste actiuni”, precizeaza reprezentantii grupului italian.
 
Contractele de privatizare pentru distributiile de energie Banat si Dobrogea nu contin o asemenea prevedere si orice discutie pe acest subiect poate fi adresata numai dupa ce va fi rezolvata chestiunea clauzei de put option de la Muntenia Sud.
 
Clauza de put option este acea clauza existenta in contractele de vanzare prin care se stipuleaza ca partea care este beneficiarul clauzei are dreptul, insa nu si obligatia de a vinde actiuni catre cumparator, de regula, la un pret clar determinat si intr-o perioada determinate de timp. Cumparatorul poate avea intr-un asemenea contract o clauza asemanatoare – call option, prin care ar avea dreptul sa cumpere in conditii clare actiuni de la vanzator.
 
 
Fondul Proprietatea detine in companiile controlate de Enel in Romania urmatoarele participatii: un pachet de 24,13% din actiunile Enel Distributie Banat (distribuitorul de electricitate din vestul Romaniei), un pachet de 24,09% din actiunile Enel Distributie Dobrogea (distributia din sud –estul Romaniei), un pachet de 12% din actiunile Enel Distributie Muntenia (partea de distributie de electricitate din fosta Muntenia Sud cumparata de italieni si care acopera capitala si zonele limitrofe), un pachet de 12% din actiunile Enel Energie SA si tot 12% din Enel Muntenia SA, cele doua companii activand in sectorul furnizarii/vanzarii de electricitate.
 
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) numit de catre administratorul american al fondului – Franklin Templeton, a declarat saptamana trecuta ca FP doreste sa iasa din companii de distributie de gaz si energie, unde acest lucru s-ar putea petrece odata cu iesirea unor giganti straini de pe piata din Romania.
 
Enel a dat asigurari ca nu intentioneaza sa iasa de pe piata locala si ca nu exista niciun fel de discutii de vanzare aici, indreptand astfel atentia catre alti investitori straini. Si cehii de la CEZ au negat orice fel de intentie de acest fel, in timp ce Gaz de France si E.ON nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.
 
Enel a intrat pe piata din Romania in 2005, cand a preluat pachetele de 51% din Electrica Dobrogea si Electrica Banat in baza contractelor de privatizare semnate in 2004.
 
In iunie 2006, italienii au dat a doua lovitura pe piata de energie, castigand licitatia pentru achizitia de la stat a pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud, supranumita si “perla coroanei” de catre analisti pentru ca este cotata ca fiind cea mai valoroasa distributie de electricitate locala. Achizitia este finalizata abia in 2008. In final, italienii au platit 432,9 mil. Euro catre Electrica pentru achizitie directa de actiuni la Muntenia Sud, care combinata cu o majorare de capital operata de Enel a dus valoarea totala a tranzactiei la 858 mil. Euro in schimbul carora gigantul utilitatilor a intrat in posesia a circa doua treimi din actiunile fostei companii de stat.
 
 
In 2007, activitatile de distributie ale celor doua companii au fost separate de cele de furnizare si astfel a aparut Enel Energie, rezultata din combinarea businessurilor de furnizare de energie ale Enel Dobrogea si Enel Banat, respectiv Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea, precum si Enel Servicii Comune. O mutare similara de separare a businessului de vanzare de energie de cel de distributie este facuta si la Muntenia Sud, astfel fiind infiintate companiile Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia.
 
Un alt pilon al gigantului Italian in Romania este Enel Green Power Romania, sucursala Enel Green Power care dezvolta proiecte in domeniul energiei eoliene in Dobrogea.
 
De la intrarea pe piata, italienii afirma ca au investit 1,8 mld. Euro si ca au planuri de investitii in valoare de 800 mil. Euro pentru urmatorii cinci ani.
Enel a realizat in Romania anul trecut un profit net de 78 mil. Euro, EBITDA (castiguri inaintea platii taxelor si a dobanzilor, deprecierii si a amortizarii – n.r.) la venituri de circa 900 mil. Euro. Din primavara acestui an, Enel are un nou contry manager in Romania, Luca D’Agnese (46 de ani).


×
Subiecte în articol: Enel Fondul Proprietatea actiuni energie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close