Antena 3 CNN Economic Biz News Business Energie. E.On a renunţat la preluarea Endesa

Energie. E.On a renunţat la preluarea Endesa

Energie. E.On a renunţat la preluarea Endesa
03 Apr 2007   •   08:53

Grupul german E.On a abandonat luni searã proiectul preluãrii grupului spaniol de utilitãţi Endesa SA, anunţând cã, împreunã cu rivalii Enel şi Acciona, a ajuns la un acord care lasã celor douã companii cale liberã pentru preluarea celui mai mare producãtor spaniol de energie electricã.

Conform acestui acord, Enel SpA şi Acciona SA vor vinde E.On o serie de active de producţie a energiei electrice din Spania, Italia, Franţa, Polonia şi Turcia, evaluate la aproximativ 10 miliarde euro. În schimb, E.On a renunţat sã preia o participaţie majoritarã în Endesa, şi, în plus, s-a angajat sã nu relanseze lupta pentru preluarea Endesa pe o perioadã de patru ani, aceasta dupã ce grupul german a lansat o ofertã de 42,3 miliarde euro pentru Endesa, cea mai mare ofertã depusã vreodatã pentru o companie din sectorul energetic.

Renunţând la preluarea Endesa, cel mai mare producãtor de energie electricã din Spania, E.On va achiziţiona grupul spaniol de utilitãţi Viesgo de la Enel, plus alte capacitãţi de producţie adiţionale de la Endesa, urmând a deveni al patrulea jucãtor de pe piaţa energeticã spaniolã. Pe piaţa din Italia, E.On a anunţat cã va prelua E.On Endesa Italia, devenind şi pe aceastã piaţã al patrulea producãtor de energie electricã. În Franţa, E.On va achiziţiona Endesa France/SNET, devenind al treilea jucãtor de pe piaţã.

Acordul convenit luni searã pune capãt unui foileton care dureazã din luna septembrie 2005, când oferta iniţialã depusã de E.On pentru Endesa s-a lovit de ostilitatea guvernului spaniol, care s-a declarat în favoarea unei fuziuni între Endesa şi Gas Natural SA, principalul furnizor de gaze naturale din Spania. Ulterior, Gas Natural a renunţat la oferta sa, însã oferta E.On s-a lovit de un nou obstacol reprezentat de oferta depusã de rivalul italian Enel, în colaborare cu grupul spaniol Acciona, cele douã companii controlând în prezent 46 la sutã din acţiunile Endesa.

Rompres

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close