Antena 3 CNN Economic Biz News Business Estimare ISE Viena: România va înregistra în 2008 o creştere economică de 6,5%

Estimare ISE Viena: România va înregistra în 2008 o creştere economică de 6,5%

Estimare ISE Viena: România va înregistra în 2008 o creştere economică de 6,5%
05 Iul 2008   •   10:21

România va înregistra anul acesta o creştere economică de 6,5%, peste media de 5,2% din noile state membre ale Uniunii Europene. Cel puţin aşa estimează Institutul pentru Studii Economice Internaţionale din Viena. Ţara noastră se află pe locul doi la acest capitol, fiind devansată doar de Slovacia care va înregistra în 2008 cel mai ridicat ritm de dezvoltare – 7,5%.

Anul viitor, ritmul de dezvoltare din România va încetini la 5%, dar va fi peste cel din noile state membre ale Uniunii Europene, se arată în raportul Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena. Creştere economică din România se va accelera la 6% în 2010, în timp ce media din noile state ale blocului comunitar va ajunge la 5,2%. În acelaşi timp, inflaţia din România se va accelera în acest an la 8%, urmând ca în 2010 să ajungă la 5%, susţine institutul austriac.

Cea mai ridicată inflaţie este anticipată anul acesta în Letonia - 17%. Pe următoarele poziţii se situează Bulgaria, cu 12% şi Estonia şi Lituania, cu 11%. Raportul estimează totodată că şomajul din România se va menţine la 6% în următorii trei ani, în timp ce în statele Uniunii Europene şomajul va ajunge la 6,9% anul acesta şi la 7% în 2009 şi 2010. În cazul şomajului, cel mai ridicat nivel, în acest an este anticipat în Slovacia - 10%. Solvacia este urmată de Polonia, cu 9%, şi Ungaria, cu 7,8%.

Raportul institului vienez, arată că după ritmul excepţional de dezvoltare înregistrat în ultimii doi ani în statele din Europa Centrală şi de Est, are loc numai o uşoară încetinire, şi asta în ciuda problemelor din sectorul financiar internaţional. Noile state membre ale Uniunii Europene incluse în raportul Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena sunt Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Estonia, Letonia şi Lituania.

Sursa foto: eurialleasing.ro

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close