Antena 3 CNN Economic Biz News Business Europa interzice importul de cherestea produsă ilegal

Europa interzice importul de cherestea produsă ilegal

Europa interzice importul de cherestea produsă ilegal
08 Iul 2010   •   16:13

 

 

 

Uniunea Europeană a interzis importul şi vânzarea de cherestea colectată ilegal, într-o încercare de a lupta cu schimbarea climatică şi despăduririle din Amazon până în Asia.

Parlamentul European a votat, cu 644-25, să interzică cheresteaua ilegală sau produsele făcute din asemenea lemn, ce reprezintă circa o cincime din toate importurile UE.

"Trimitem un mesaj că UE nu va mai reprezenta o piaţă pentru cheresteaua colectată ilegal," declara comisarul european pentru mediu Janez Potocnik.

Consiliul European trebuie acum să aprobe formal interdicţia, care va intra în vigoare peste doi ani, deoarece guvernele trebuie să stabilească propriile penalităţi pentru cei care încalcă legea.

Legislaţia europeană, ce vine la doi ani după una similară din SUA, închide o breşă în industrie, deoarece acum nu este ilegal să vinzi cherestea în UE ce a fost tăiată ilegal în ţara de origine.

Peste jumătate din activităţile ilegale au loc în regiuni vulnerabile precum bazinul Amazonului, Africa central Asia de SE şi Rusia.

Cheresteaua ilegală reprezintă 20-40 procente din producţia totală de lemn, circa 350 -650 milioane mc, potrivit ONU.

Grupul ecologist WWF estima că în 2006 UE a importat circa 30 milioane mc de cherestea ilegală şi astfel produse din lemn , majoritatea din Rusia, China şi Indonezia.

Conform noilor reguli, importatorii trebuie să ceară suficiente garanţii pentru a se asigura de legalitatea afacerii.

 

 

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close