Antena 3 CNN Economic Biz News Business Eurostat: Agricultura şi construcţiile cresc PIB-ul României

Eurostat: Agricultura şi construcţiile cresc PIB-ul României

Eurostat: Agricultura şi construcţiile cresc PIB-ul României
03 Dec 2008   •   14:37

Creşterea Produsului Intern Brut înregistrat de România în trimestrul al treilea al acestui an a fost susţinută de avansul consemnat de agricultură şi construcţii, de 34,8%, respectiv 28,6%, în timp ce industria şi serviciile au încetinit semnificativ, la 2,9% şi 3%, potrivit Eurostat, biroul european de statistică. Potrivit rapoartelor Institutului Naţional de Statistică, creşterea economică reală din trimestrul al treilea, de 9,1%, a fost mai mare cu 3,4 puncte procentuale comparativ cu cea din perioada similară a anului 2007.
Conform Eurostat, categoria agricultură ? vânătoare ? silvicultură - pescuit şi-a accelerat creşterea de la 3,7% în trimestrul al doilea la 34,8% în iulie - septembrie, în principal datorită caracterului sezonier al activităţilor. Sectorul construcţiilor şi-a încetinit ritmul de creştere de la 33,9% în aprilie-iunie la 28,6% în trimestrul al treilea, dar a continuat să susţină puternic creşterea economică.
Industria, excluzând construcţiile, şi-a redus la jumătate avansul, de la 6,1% în trimestrul al doilea la 2,9% în intervalul iulie-septembrie. Şi sectorul serviciilor şi-a încetinit semnificativ creşterea, de la 8,7% în trimestrul III din 2007 şi 8% în aprilie-iunie, la 3% în iulie-septembrie 2008. Cel mai mult şi-au redus avansul intermedierile financiare şi servicii de afaceri, închiriere şi real estate.
Pe categorii de utilizări, consumul final şi-a accelerat creşterea de la 12,2% în trimestrul al doilea la 14,6% în iulie-septembrie, susţinute de avansul de 16,1% al cheltuielilor gospodăriilor. Formarea brută de capital fix a încetinit avansul de la 30% în trimestrul doi la 24,3% în iulie-septembrie.
Avansul exporturilor de bunuri şi servicii s-a redus semnificativ în iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior, de la 26,9% la 17,4%, fiind depăşit de creşterea importurilor, care a înregistrat o încetinire de la 24,4% la 18,7%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close