Antena 3 CNN Economic Biz News Business Fabrică de combustibil ecologic, la Nădlac

Fabrică de combustibil ecologic, la Nădlac

Fabrică de combustibil ecologic, la Nădlac
09 Mar 2007   •   16:16

O firmă din Ungaria intenţionează să construiască, la Nădlac, o fabrică unde se va produce combustibil ecologic, bioetanol şi biogaz, prin procesarea a aproximativ 300.000 de tone porumb, annual. Investiţia se va ridica la aproximativ 80 de milioane de euro şi va crea peste 500 de noi locuri de muncă, fiind cea mai importantă investiţie care se va realiza în oraşul Nădlac.

Investitorii unguri au explicat că, potrivit normelor europene de mediu, fabrica va procesa cereale pentru producerea bioetanolului, un combustibil ecologic care poate fi utilizat la motoare pe combustie în locul uleiului şi petrolului, deci va trebui construită la o anumită distanţă în afara oraşului. Materia primă folosită va fi porumbul, estimându-se într-o prima fază că sunt necesare aproximativ 300.000 de tone pe an, această cantitate urmând să fie preluată din judeţul Arad şi din judeţele învecinate.

Tehnologia care va fi folosită în fabrică, una dintre cele mai moderne, presupune fermentarea porumbului şi transformarea acestuia în bioetnaol si biogaz. În urma procesării rămân doar 10% reziduuri, care însă vor putea fi folosite ca îngrăşăminte pentru agricultură, în vreme ce biogazul rezultat din procesul de producţie va putea fi folosit ca sursă alternativă de energie. De asemenea, fabrica ar putea reprezenta o sursă alternativă de energie electrică şi energie termică pentru oraşul Nădlac.

Rompres

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close