Antena 3 CNN Economic Biz News Business Fabrica Mercedes în România: o investiţie profitabilă sau ?o gafă electorală??

Fabrica Mercedes în România: o investiţie profitabilă sau ?o gafă electorală??

Fabrica Mercedes în România: o investiţie profitabilă sau ?o gafă electorală??
22 Mai 2008   •   16:53

În urmă cu puţin timp, Ovidiu Silaghi, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a declarat că prima divizie a grupului german Daimler, Mercedes Benz, va construi o fabrică în România, cel mai probabil lângă Timişoara. Deşi vestea nu a fost confirmată de reprezentanţii Mercedes, ştirea a făcut înconjurul presei, mai ales că Mercedes ar lărgi rândurile investitorilor auto străini din ţara noastră, după ce Ford a preluat Automobile Craiova. De aceeaşi părere era şi Marius Popovici, vicepreşedintele Consiliului Judetean Timiş, care declara, pentru Reuters, că ?în două sau trei săptămâni, vom şti cu siguranţă unde va fi amplasată fabrica?.

În replică la pronosticurile lui Silaghi şi Popovici, Ovidiu Virgil Drăgănescu, prefectul judeţului Timiş, a explicat jurnaliştilor de la Capital că toate aceste zvonuri nu sunt altceva decât o ?nadă electorală?. Capital spune că primele îndoieli au apărut odată cu declaraţiile lui Silaghi, potrivit cărora ?cei de la Mercedes găsisera un spaţiu la Oradea, unde totul părea în regulă. Până la urmă au constatat că pânza freatică de acolo este foarte subţire şi că asta i-ar fi împiedicat să-şi înceapă activitatea de producţie. Din câte ştiu, se pare că s-au orientat către Timişoara?.

Jurnaliştii combat declaraţiile ministrului PNL, spunând că, în mod normal, experţii constructori de la Mercedes ?ar trebui să ştie că pânza freatică de pe câteva zeci de mii de hectare din jurul oraşului Oradea nu arată peste tot la fel? şi că Timişoara nu ar fi cea mai bună alegere pentru construirea unei fabrici de autoturisme, întrucât costurile zonei sunt aproape la fel de mari ca cele din Bucureşti.

Persoane din industria autoturismelor au declarat, pentru Capital, că, alături de afirmaţiile lui Silaghi cum că şi Audi ar dori să producă autovehicule în România, cele legate de Mercedes reprezintă ?o gafă monumentală?. Cei de la Capital pun sub semnul întrebării decizia constructorului Audi de a produce maşini în România, pentru că au deja o fabrică la doar câteva sute de kilometri de ţara noastră, în Ungaria.

Prefectul Timişului spune că a purtat o discuţie cu Popoviciu şi cu primarii de judeţ şi cu toţii i-au spus că ?aceste informaţii le au din presă, de la tv, de la radio, dar nimeni nu a vorbit cu ei. Primarii au început acum să îi interogheze pe marii deţinători de pământuri, să vadă dacă nu cumva unii dintre ei aduc tot felul de firme. Este o inflaţie de nume mari, e campanie electorala, se vorbeste de aproape toate marcile mari din Europa, dar aceasta discuţie apare abia acum în campania electorala".

Şeful executivului de la Dalmer, Dieter Zetsche, a declarat, pentru un ziar german că grupul va lua o decizie în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, privind construirea unei uzine Mercedes, cel mai probabil în Europa de Est.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close