Antena 3 CNN Economic Biz News Business Factura de mobil va scădea cu aproape 30% în următorii 3 ani

Factura de mobil va scădea cu aproape 30% în următorii 3 ani

Factura de mobil va scădea cu aproape 30% în următorii 3 ani
Sursa foto: Facturi reduse la mobil
28 Ian 2009   •   12:19

Conform unei decizii a Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), transmisă prin email către Antena3.ro, tarifele pe care abonaţii operatorilor de telefonie mobilă le plătesc atunci când apelează în altă reţea vor scădea gradat, timp de trei ani. Acest lucru se va realiza în funcţie de reducerea tarifelor de interconectare, adică acele costuri pe care operatorii de telefonie mobilă le plătesc între ei, pentru ca abonatul să poată apela altă reţea.
ANC a hotărât ultima etapă din procesul de consultare naţională, referitor la tarifele de interconectare, prin care care celor cinci operatori de telefonie mobilă din România, respectiv Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS li se vor reduce tarifele de terminare a apelurilor în altă reţea şi, de asemenea, şi clienţilor li se vor reduce facturile de mobil.
Acţiunea a început în 2004, iar costurile de interconectare au fost stabilite de ANC doar pentru companiile Vodafone şi Orange, pentru că acestea erau importanţii jucători pe piaţă la momentul respectiv.
?Planurile tarifare de interconectare la companiile Orange şi Vodafone au scăzut din 2007 şi până la începutul acestui an cu peste 2 eurocenţi, astfel că în 2007, costul era de 7,21 eurocenţi, în 2008 a scăcut la 6,4, iar în ianuarie 2009 a ajuns la 5,03 eurocenţi?, declară pentru Antena3.ro Liviu Nistoran, preşedintele ANC.
Nou-intraţii pe piaţa operatorilor de telefonie mobilă, adică firmele Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS vor beneficia de un plan tarifar redus în trei etape, pe parcursul a 15 luni, astfel ca până la data de 1 iulie 2010, toţi cei cinci operatori să ajungă la un cost unic de interconectare cu operatorii Orange şi Vodafone.
?In funcţie de scăderea graduală a acestor costuri, facturile de telefonie mobilă ale clienţilor vor scădea în următorii trei ani cu 25-30%?, explică Liviu Nistoran pentru Antena3.ro.
De la 1 aprilie 2009, companiile Cosmote şi Telemobil vor porni cu un cost de interconectare de 6,4 eurocenţi, vor ajunge în ianuarie 2010 la 5,67 eurocenţi, iar la 1 iulie 2010 să ajungă la acelaşi plafon de 5,03 eurocenţi cu ceilalţi doi operatori importanţi de pe piată.
In cazul celor de la RCS&RDS, pentru că au intrat recent pe piaţa telefoniei mobile, vor beneficia de o pantă de ajustare a tarifului mai mare, adică vor porni cu 7,21 eurocenţi în loc de 6,4, cât vor avea Cosmote şi Telemobil.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: telefon mobil scadere
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close