Antena 3 CNN Economic Biz News Business Firmele din IT lovite de o taxă... retroactivă

Firmele din IT lovite de o taxă... retroactivă

Firmele din IT lovite de o taxă... retroactivă
02 Apr 2007   •   08:03

Pentru că imprimantele, scannerele şi multi-funcţionalele permit copierea cărţilor, organismul care ar trebui să protejeze drepturile autorilor le cere operatorilor din industria IT&C o taxă "pentru eventualele daune". Problema este că vor să o încaseze retroactiv. Iar industria IT se apără şi transferă noul bir către cumpărători.

Aceste sume nu reprezintă o taxă la buget, ci o taxă pe care companii private sunt obligate să le plătească altei companii private, care ar trebui să reprezinte drepturile autorilor români.

Legea veche preciza că taxa trebuie aplicată "aparatelor care permit reproducerea" fără a preciza care sunt acestea. Ani de zile s-a plătit taxă doar pe copiatoare. De asemenea, cuantumul taxei era calculat la 5% din valoarea echipamentului. Noua lege prevede o taxă de 0,5% şi defineşte aparatele ca fiind imprimante, scannere şi multifuncţionale. Imediat după publicarea noii legi, unul dintre cele 7 organisme de gestiune a drepturilor de autor, COPYRO, a cerut firmelor să plătească taxele şi pentru aceste aparate retroactiv, din 2002.

Justiţia nu a ascultat nici argumentele industriei şi a dispus, cu concursul Oficiului pentru Drepturi de Autor, că taxele trebuie plătite. Primul incident a dus la falimentul unei firme.

Mai multe procese sunt acum pe rol, dar se aşteaptă o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie. De această hotărâre depinde soarta industriei IT&C din România. Potrivit revistei Saptamâna financiară, pentru a putea face faţă noilor cerinţe, industria IT&C nu are altă soluţie decât să scumpească produsele din această categorie cu 7-10%.

Observator

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close