Antena 3 CNN Economic Biz News Business FMI pune punctul pe ?i?... de la inflaţie

FMI pune punctul pe ?i?... de la inflaţie


FMI pune punctul pe ?i?... de la inflaţie
06 Mar 2007   •   22:38

FMI-ul ne atrage atenţia: aveţi grijă la inflaţie, la veniturile colectate pentru buget, la creşterile salariale. Pentru mulţi sunt critici care se încadrează în linia generală cu care ne-a obişnuit fondul, dar poate că mai are şi dreptate şi nu ar fi rau să-i ascultăm. Numai că, Guvernul nu are de unde să ia, pentru că la cotă este riscant să umble, iar majorările salariale sunt obligatorii mai ales că avem alegeri, fie ele numai pentru parlamentul european. Economia poate să scadă şi să creasă pe urmă, dar voturile se duc fără a se mai întoarce.

Experţii Fondului Monetar recunosc progresele de anul trecut şi rezultatele excelente, dar se arată foarte sceptici pentru acest an. Inflaţia a coborât în 2006 la 4,9 la sută, dar anul acesta este posibl să se reaprindă şi să urce la 5,5 dacă nu modificăm politica fiscală. Mai mult, stăm prost şi la ponderea veniturilor din PIB în Buget, cu mult sub media din UE de 35%, şi chiar a Lituaniei de 33-34%. La noi acesata depăşeşte uşor 31 %.

Ochii FMI-ului s-au îndreptat şi spre cota unică, din ce în ce mai mică în viziunea lor. Iar aceasta se adaugă unei alte probleme majore. Aşa cum este construit Bugetul acum, cu cheltuielile de rigore pentru infrastructură şi creşteri de lefuri pentru bugetari, deficitul bugetar va urca la 3,8%, adică în plus cu un punct faţă de prognoza Guvernului.

Antena 3

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close