Antena 3 CNN Economic Biz News Business Fondurile de pensii private pierd 1,07 mld. euro până în 2017 dacă se plafonează contribuţia

Fondurile de pensii private pierd 1,07 mld. euro până în 2017 dacă se plafonează contribuţia

Fondurile de pensii private pierd 1,07 mld. euro până în 2017 dacă se plafonează contribuţia
Sursa foto: pensii private
18 Feb 2009   •   17:20

Participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor pierde circa 1,07 miliarde de euro până în anul 2017, prin plafonarea contribuţiei la 2% din 2009 şi întârzierea majorării acestora cu 0,5 puncte procentuale pe an, potrivit calculelor realizate de APAPR, transmite Mediafax.
"Măsura propusă de Guvern, de îngheţare a contribuţiilor în 2009 şi amânarea cu un an a majorării lor, înseamnă pentru Pilonul II o pierdere pentru participanţi de 1,07 miliarde de euro, iar pentru Pilonul I de pensii de stat o povara fiscală viitoare de circa 4,3 miliarde de euro", preciezază un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis agenţiei de presă.
Sistemul public de pensii (Pilonul I) acordă, în prezent, foştilor salariaţi o pensie de stat care însumează 40% din salariul mediu brut pe economie.
Pe termen ling, rata de înlocuire a salariului se va situa în jurul valorii de 10% pe pilonul II.
"Astfel, pentru fiecare leu păstrat în sistemul public de pensii, în loc să fie virat în Pilonul II de pensii administrate privat, statul român se obligă practic să furnizeze pensionarilor viitori venituri de patru lei", precizează comunicatul.
Pe Pilonul II sunt prezente 14 fonduri de pensii private obligatorii, cu aproximativ 4,6 milioane de clienţi.
La sfârşitul lunii ianuarie, activele nete ale fondurilor de pe Pilonul II însumau 949,6 milioane de lei.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, contribuţiile virate către sistemul privat de pensii acumulează 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
Fondurile de pensii trebuie să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie.
Conform proiectului de buget pentru 2009, contribuţia pentru fondurile de pe Pilonul II va fi menţinută la 2% din venitul brut pe care o plăteşte fiecare angajat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii private
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close