Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazprom întârzie nejustificat reluarea livrărilor de gaze către Europa

Gazprom întârzie nejustificat reluarea livrărilor de gaze către Europa

Gazprom întârzie nejustificat reluarea livrărilor de gaze către Europa
11 Ian 2009   •   19:33

Acordul semnat de Ucraina, cu privire la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean pentru consumatorii europeni a fost transmis tuturor părţilor, a anunţat Comisia Europeană duminică, fapt ce contrazice declaraţiile făcute anterior de purtătorul de cuvânt al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov. Potrivit acesuia, începerea misiunii observatorilor europeni este întârziată de faptul că autorităţile de la Kiev n-ar fi trimis la Moscova copia protocolului pe care l-au semnat sâmbătă noapte, relatează AFP şi RIA Novosti.
"Părţile care au semnat ieri (n.r sâmbătă) termenii de referinţă" privind modalitatea desfăşurării "misiunii de supraveghere au primit toate copiile semnate ale acordului", se arată în comunicatul executivului comunitar, citat de France Presse. "Comisia estimează că au fost îndeplinite toate condiţiile fixate de cele două părţi şi că nu există niciun motiv de a întârzia mai mult reluarea aprovizionării cu gaz", precizează documentul CE.
"În prezent, grupul de observatori europeni şi din partea Gazprom se pregătesc să-şi înceapă activitatea la staţiile de măsurare a gazelor din Ucraina şi Rusia. Ei sunt pregătiţi să se deplaseze pe teren în urmatoarele ore, dar noi încă nu am primit prin canale oficiale documentul semnat de toate părţile participante la misiunea de monitorizare a tranzitului de gaze via Ucraina, ceea ce trenează activitatea observatorilor şi implicit reluarea livrărilor de gaze către consumatorii europeni", a explicat Kuprianov, cu aluzie directă la Ucraina.
Gazprom anunţa, astfel, că Ucraina nu ar fi trimis Rusiei nici măcar o copie a documentului pe care l-a semnat prin medierea UE, care prevede controlul tranzitului de gaze prin teritoriul ucrainean. Rusia condiţionează redeschiderea robinetului de gaze de începerea activităţii echipelor de observatori, care să fie prezente atât pe teritoriul rus, cât şi pe cel ucrainean, avertizând că, în cazul unor "noi prelevări ilegale" de gaz rusesc din partea Ucrainei, aprovizionarea cu gaz va fi din nou sistată.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Gazprom livrari de gaze Rusia Ucraina Europa
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close