Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazprom: Livrările de gaz vor fi reluate marţi la ora 10

Gazprom: Livrările de gaz vor fi reluate marţi la ora 10

Gazprom: Livrările de gaz vor fi reluate marţi la ora 10
12 Ian 2009   •   18:02

Livrările de gaze vor fi reluate marţi la ora 10 dimineaţa, ora României. Anunţul a fost făcut de şeful gigantului rus Gazprom şi de premierul Cehiei, după ce Comisia Europeană a semnat varianta definitivă a protocolului privind monitorizarea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina. Criza gazelor ruseşti a fost discutată şi la Bruxelles la întâlnirea de lucru a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat luni la Bruxelles că speră ?că nu vor mai exista alte amânări, alte scuze, pentru că cetăţenii sunt cei care plătesc acest gaz.? De asemenea, el a spus că ?nu vor mai fi restricţii la livrările de gaz către Ucraina.?
După ce Rusia a anunţat că suspendă înţelegerea cu UE privind reluarea livrărilor de gaze naturale sub control european, Ucraina a arătat că va semna din nou acordul pentru supravegherea tranzitului de gaz rusesc către Europa pe teritoriul său, de această dată fără adăugirile contestate de Moscova.
Luni dimineaţă, reprezentanţii Gazprom au anunţat că oficialii de la Kiev au renunţat la clauzele anunţate şi au semnat tratatul cu Moscova privind tranzitul de gaze ruseşti.
O delegaţie Gazprom se deplasează la această oră spre Bruxelles.
Liderii ruşi au fost indignaţi când au descoperit, duminică, pe documentul semnat la Kiev, o adăugire scrisă de mână.
Ucraina dorea să adauge la acord o declaraţie în care afirma că nu mai are nicio datorie pentru gazul cumpărat din Rusia şi respingea acuzaţia că ar fi sustras gaz din conducte.
Premierul Putin a calificat comportamentul ucrainenilor drept "inacceptabil", iar preşedintele Medvedev a ordonat guvernului să nu mai pună în aplicare acordul.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Gazprom Ucraina livrari de gaze
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close