Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaz din SUA

Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaz din SUA

Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaz din SUA
Sursa foto: gazprom
27 Ian 2010   •   18:25

Gigantul energetic rus Gazprom este preocupat că pierde pieţele din cauza unei creşteri surpriză a producţiei de gaz în SUA pe baza noilor tehnici de extracţie.
Comania îşi reconsideră strategia, în lumina "revoluţiei" americane în extracţia de gaz, scrie publicaţia rusă Kommersant , citând un document al companiei.

"Situaţia este agravată de aşa numita revoluţie a extracţiei de gaz din surse nontradiţionale în SUA," arăta documentul, citându-l pe Alexander Medvedev, vicepreşedinte al companiei.

"Dacă acum câţiva ani nicio organizaţie nu prevedea creşterea rapidă a extracţiei de gaz din SUA, astăzi practic toate companiile discută perspectivele extracţiei de gaz din şist, ceea ce ar remodela fundamental piaţa mondială a gazului."
Creşterea de producţie de gaz în SUA "a dus deja la redirecţionarea gazului natural lichefiat spre pieţe din statele UE," preciza documentul.

Gazprom şi-a făcut mare parte din profitul său din exportul spre UE, dar teama de un control rusesc asupra livrărilor de energie din UE au condus organizaţia să caute alte surse.

Producţia de gaz din Rusia a scăzut anul trecut, în timp ce în SUA a crescut cu 3,7 procente, în mare parte datorită noilor tehnici.
Îmbunătăţirile au deschis rezerve de gaz din roci sedimentare, care anterior erau prea costisitoare de exploatat, ceea ce a făcut companiile energetice să ia drepturi de forare în locuri puţin probabile anterior.

Europa are de asemenea importante rezerve de gaz nefructificarte în şist.

O sursă Gazprom declara că societatea ar putea reconsidera planurile de a investi masiv în zăcământul Stokman, proiect menit iniţial a deservi SUA şi Canada.

Vânzările Gazprom au scăzut anul trecut 11.4% la 140 miliarde metri cubi, iar veniturile este de aşteptat să fi scăzut la 40-42 miliarde dolari în 2009, comparativ cu 64 miliarde anul anterior.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close