Gazprom tatonează terenul în România. Momentan doar pentru capacităţi de stocare a gazelor

30 Oct 2008   •   07:58
Gazprom tatonează terenul în România. Momentan doar pentru capacităţi de stocare a gazelor

Reprezentanţi ai Transgaz, Romgaz şi Gazprom au analizat, miercuri, perspective de colaborare în domeniul înmagazinării de gaze în România, dezvoltarea actualelor capacităţi de tranzit şi dezvoltarea unora noi în contextul proiectului South Stream, susţinut de Rusia.
"S-au analizat perspectivele de cooperare în domeniul înmagazinării de gaze subterane în România, alternative de dezvoltare a capacităţii de tranzit existente şi constituirea de noi capacităţi de tranzit pe teritoriul României, luând în considerare aspectele privind sistemul de conducte South Stream pe care Gazprom îl are în analiză. S-a discutat analiza posibilităţilor", a declarat, miercuri, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, la finalul întâlnirii cu delegaţia Gazprom. Un alt subiect a fost problema importului direct de gaze naturale de la Gazprom, dar numai în ceea ce priveşte cantităţile suplimentare, deoarece contractele deja semnate sunt bătute în cuie până în 2013Următoarea întâlnire între Transgaz şiGazprom a fost convenită pentru luna decembrie.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat săptămâna trecută că România este gata să sprijine atât construcţia gazoductului Nabucco, cât şi a South Stream, proiect iniţiat de Gazprom.
Presa rusă a scris, săptămâna trecută, că Gazprom ia în considerare includerea României în proiectul South Stream, pentru a înlocui Bulgaria, stat care creează dificultăţi şi întârzie astfel construcţia gazoductului. Oficialii transportatorului român de gaze Transgaz au infirmat, ulterior, informaţiile, şi au precizat că nu au discutat cu Gazprom despre o eventuală includere a României în South Stream.
Antena3.ro

x close