Antena 3 CNN Economic Biz News Business Gazprom va construi depozite de gaze în România

Gazprom va construi depozite de gaze în România

Gazprom va construi depozite de gaze în România
17 Apr 2007   •   10:58

După ce a intrat pe sectorul de distribuţie din mai multe ţări importante din Europa, grupul rus Gazprom a anunţat că îşi va continua expansiunea prin construcţia unor facilităţi de depozitare a gazelor naturale în Europa. Noua strategie a grupului Gazprom, controlat de statul rus, prevede înfiinţarea unor societăţi mixte (joint venture) împreună cu partenerii europeni pentru construcţia unor mari depozite de gaze în Ungaria, Germania, Belgia, Serbia şi România. Gazprom a informat că aceste depozite sunt destinate să acţioneze ca o resursă de rezervă în perioadele de iarnă când cererea de gaze naturale atinge nivelul maxim.

În plus, datorită acestor depozite, Gazprom va putea să asigure continuitatea livrărilor către pieţele occidentale în cazul apariţiei unor noi dispute legate de tranzitul gazelor ruseşti prin conductele care tranzitează ţări precum Ucraina sau Belarus. Atât în 2006, cât şi în 2007 au avut loc astfel de dispute care au redus volumul de gaze naturale livrate de Gazprom către clienţii săi occidentali.

Analiştii sunt de părere că odată ce aceste facilităţi de stocare vor deveni operaţionale, Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, va deţine un avantaj considerabil pe piaţa europeană, datorită utilizării unor contracte de livrare de gaze naturale pe termen lung. În acest fel, grupul rus va câştiga mai mult din operaţiunile sale şi se va proteja de fluctuaţiile preţului gazelor naturale.

Rompres

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close