Antena 3 CNN Economic Biz News Business General Motors şi Ford, coloşi în pragul falimentului

General Motors şi Ford, coloşi în pragul falimentului

General Motors şi Ford, coloşi în pragul falimentului
11 Oct 2008   •   10:11

Giganţii industriei auto americane, General Motors şi Ford, riscă să ajungă în pragul falimentului, în urma prăbuşirii acţiunilor acestora ca efect al crizei financiare. Criza a survenit într-un moment în care profiturile producătorilor de automobile se aflau pe o pantă descendentă, după luni şi luni de creştere a preţului la combustibil.
General Motors a pierdut 31% din valoarea acţiunilor sale la Bursa din New York, în numai câteva ore ale zilei de tranzacţionare de joi. Gigantul industriei auto americane a ajuns la cel mai scăzut preţ pentru o acţiune din 1950 - sub cinci dolari. În acelaşi timp, Ford a înregistrat o scădere de 21%, cotaţia acţiunilor sale ajungând la cel mai mic nivel din ultimele două decenii.
Instituţiile financiare cred că cei doi producători auto nu vor avea suficiente încasări pentru a-şi restitui împrumuturile şi de aceea ezită să crediteze aceste firme. Pentru a salva companiile auto de la prăbuşire, Guvernul SUA le-a promis 25 miliarde dolari, sub forma unor împrumuturi garantate de stat. Suma este însă infimă faţă de cea acordată pentru salvarea băncilor.
Chiar şi cu aceşti bani, este posibil ca giganţii auto să nu poată evita falimentul, susţin analiştii economici. Mai ales că cererea de autovehicule se reduce de la o săptămână la alta. Între timp, cele două companii fac tot posibilul pentru a reduce pierderile. Companiile au făcut deja mii de concedieri în ultimele luni, iar analiştii nu sunt deloc optimişti şi prevăd că din ce în ce mai mulţi angajaţi şi-ar putea pierde locurile de muncă. General Motors a renunţat să mai sponsorizeze Gala Premiilor Oscar şi să producă maşinile Hummer care consumă cantităţi enorme de combustibil. La rândul său, Ford şi-a ipotecat mai multe hale de producţie.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ford General Motors faliment
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close