Antena 3 CNN Economic Biz News Business Germania şi Franţa susţin impunerea unei taxe internaţionale pentru bănci

Germania şi Franţa susţin impunerea unei taxe internaţionale pentru bănci

Germania şi Franţa susţin impunerea unei taxe internaţionale pentru bănci
Sursa foto: banci
01 Apr 2010   •   12:22

Germania şi Franţa au susţinut impunerea unei taxe internaţionale sistemului bancar, pentru a asigura o concurenţă corectă la nivel mondial, şi au cerut introducerea într-un cadru european a regulilor naţionale de restructurarea a sectoarelor bancare.
Franţa este ultimul stat care cere introducerea unei taxe pe activele băncilor pentru a finanţa operaţiunile de susţinere a instituţiilor financiare, după ce Germania a anunţat planuri privind un astfel de impozit.

"Sutem de acord în privinţa naturii internaţionale pe care ar trebui să o aibă acest mecanism", a afirmat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german, Wolfgang Schaeuble.

Poziţia comună a Franţei şi Germaniei creşte şansele ca statele G20 să ajungă la un acord referitor la o taxă pentru bănci în timpul reuniunii din iunie.

Lagarde a adăugat că o impozitare internaţională nu va exclude, obligatoriu, o taxă aplicată tranzacţiilor financiare, idee respinsă de majoritatea marilor economii, ca SUA sau Canada.

Guvernul german a convenit, miercuri, noi reguli privind sectorul bancar, inclusiv introducerea unei taxe, vizând reducerea "riscurilor morale" sau a aşteptărilor băncilor să fie salvate din banii contribuabililor.

Într-un comunicat comun, Franţa şi Germania au afirmat că noile propuneri reprezintă "o contribuţie utilă la dezbaterea internaţională referitoare la reducerea riscurilor sistemice".

Propunerile permit statului să intervină rapid pentru restructurarea sau lichidarea băncilor aflate în pragul prăbuşirii, dar şi pentru salvarea unor operaţiuni de importanţă sistemică.

Procesul de restructurare ar trebui să fie finanţat parţial de taxa impusă băncilor. Executivul german intenţionează să introducă noile propuneri într-un proiect de lege până la vară, a spus Schaeuble.

Ministrul francez a participat la reuniunea cabinetului german la Berlin, parte a eforturilor celor două guverne de a îmbunătăţi coordonarea franco-germană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sistemul bancar criza economica
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close