Antena 3 CNN Economic Biz News Business Grecia a sărăcit peste măsură în T4. Euro a atins minimul ultimelor 9 luni faţă de dolar

Grecia a sărăcit peste măsură în T4. Euro a atins minimul ultimelor 9 luni faţă de dolar

Grecia a sărăcit peste măsură în T4. Euro a atins minimul ultimelor 9 luni faţă de dolar
Sursa foto: grecia
12 Feb 2010   •   16:54

Economia Greciei s-a contractat cu 0,8% în trimestrul patru, peste estimări, iar guvernul elen a revizuit în scădere datele aferente primelor trei trimestre din 2009, informaţii care au determinat euro să atingă un minim al ultimelor aproape nouă luni faţă de dolar, transmite Reuters. Analiştii se aşteptau la un declin economic de 0,5%.

O sursă guvernamentală din UE spune că e improbabil ca miniştrii comunitari de Finanţe să stabilească, la întâlnirile de săptămâna viitoare, un pachet de ajutoare financiare pentru Grecia, transmiţând, totodată, că guvernele sunt în continuare incapabile să decidă cum să împiedice această criză să lezeze încrederea pieţelor financiare în zona euro.

"Liderii UE încearcă să menţină presiuni ridicate asupra Greciei, ca şi asupra Portugaliei şi Spaniei, pentru a face tot ce este posibil", a declarat sursa.

La începutul tranzacţiilor de la New York, euro s-a diminuat cu 0,8%, la 1,35,91 dolari pe unitate, după un minim de 1,3533 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din mai 2009.

Spreadul obligaţiunilor elene şi altor state puternic îndatorate s-a mărit.

Guvernul elen a revizuit scăderea din primul trimestru de la 0,5% la 1%, pentru al doilea trimestru de la 1,2% la 1,9%, iar pentru cel de-al treilea de la 1,7% la 2,5%.

Revizuirea datelor referitoare la PIB nu e neobişnuită, dar lipsa de acurateţe a cifrelor din Grecia, în unele cazuri aparent deliberată şi motivată politic, a hrănit criza datoriilor prin nemulţumirea investitorilor şi partenerilor Greciei.

În octombrie 2009, noul guvern de la Atena a făcut public faptul că deficitul bugetar va fi în 2009 de două ori mai mare decât previziunile iniţiale şi de patru ori peste plafonul de 3% din Uniune.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: economie PIB
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close