Antena 3 CNN Economic Biz News Business Guvernul britanic a garantat integral depozitele Northern Rock

Guvernul britanic a garantat integral depozitele Northern Rock

Guvernul britanic a garantat integral depozitele Northern Rock
18 Sep 2007   •   10:37

După ce Northern Rock a fost asaltată în ultimele zile de clienţi care vroiau să-şi retragă banii, Guvernul britanic a garantat integral depozitele de la bancă. Specializată în credite imobiliare, banca este prima mare victimă europeană a crizei ipotecilor din Statele Unite. Unii analişti se tem că imaginile panicii depunătorilor ar putea declanşa o reacţie în lanţ cu urmări catastrofale, într-un moment de tensiune maximă pe pieţele financiare.

Implicarea în sectorul imobiliar american ? fatală pentru Northern Rock
Clienţii băncii Northern Rock au intrat în alertă săptămâna trecută, când instituţia a solicitat un credit de urgenţă de la Banca Angliei. Băncile comerciale nu-i mai acordau împrumuturi de teamă că Northern Rock nu le va mai putea restitui, din cauza implicării sale în sectorul imobiliar american, aflat în criză. La agenţiile băncii s-au format cozi lungi ale depunătorilor care vor să-şi retragă banii până nu e prea târziu.

Northern Rock îşi caută cumpărător
În câteva zile, de la Northern Rock au fost retrase peste două miliarde de lire. Cursul acţiunilor sale s-a prăbuşit la bursa din Londra. Guvernul a încercat să calmeze spiritele, anunţând garantarea totală a depunerilor din bancă. Conducerea băncii afirmă că ?studiază toate opţiunile? pentru redresarea instituţiei, inclusiv preluarea de către un concurent. Presa susţine că, de fapt, conducerea caută activ un asemenea cumpărător, cu sprijinul Băncii Angliei. Pieţele financiare sunt tot mai îngrijorate de posibila propagare a crizei imobiliare din Statele Unite în Europa.

Analiştii prevăd un colaps economic
Analiştii prevăd cel puţin o încetinire a dezvoltării economiei mondiale, dacă nu chiar o prăbuşire asemenea celei din 1929. Îngrijorarea a fost sporită şi de ultimele declaraţii ale lui Alan Greenspan, fostul preşedinte al Rezervei Federale Americane. Considerat un ?oracol? al finanţelor, Greenspan crede că americanii se pot aştepta la o creştere a inflaţiei, poate chiar peste zece la sută.

Antena 3

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close