Antena 3 CNN Economic Biz News Business Guvernul nu renunţă la taxa de înmatriculare

Guvernul nu renunţă la taxa de înmatriculare



Guvernul nu renunţă la taxa de înmatriculare
19 Feb 2007   •   16:28

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a primit luni pe oficialii europeni care au venit la Bucureşti să rezolve problema taxei de primă înmatriculare. Poziţia Guvernului este clară - nu renunţă la impozit. O decizie finală în acest sens va fi luată însă, cel mai probabil, în câteva săptămâni. Ministrul Finanţelor spune că oficialii Comisiei Europene nu sunt împotriva aplicării taxei, ci reclamă faptul că aplicarea ei produce discriminare între vânzătorul român şi cel membru al Uniunii Europene. Comisia Europeană consideră că taxa de primă înmatriculare, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudenţei Curţii Europene şi Tratatului de aderare a României la UE.

Comisia contestă modul de calcul al taxei, dar şi încălcarea principiului nediscriminării între cetăţenii europeni. Taxa de primă înmatriculare, în vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrică de 600 centimetri cubi, dotate cu euro 4, şi ajunge până la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără euro şi cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 centimetri cubi. Discuţiile cu oficialii europeni pe marginea taxei de primă înmatriculare vor continua şi în zilele următoare.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close