Antena 3 CNN Economic Biz News Business Guvernul pregăteşte dublarea preţului la băutură

Guvernul pregăteşte dublarea preţului la băutură

Guvernul pregăteşte dublarea preţului la băutură
Sursa foto: bauturi alcoolice
04 Feb 2009   •   22:32

Guvernul se apropie de o dublare a preţului la băuturile alcoolice şi scumpirea cu 50% a ţigărilor. Ministerul Finanţelor a prezentat producătorilor o serie de propuneri de majorare a accizelor, care vor avea aceste efecte. Cu toate acestea, executivul nu a hotărât data la care viitoarele accize vor intra în vigoare.
?Se doreşte creşterea accizelor la produsele intermediare şi produsele spumoase de la 51 de euro pe hectolitru la 100 de euro. Cum acciza reprezintă 85% din preţul final, vom asista la o dublare a preţurilor la băuturi alcoolice?, a declarat pentru Gândul vicepreşedintele organizaţiei patronale Garant, Radu Morariu.
Producătorii susţin că o asemenea măsură ar duce la creşterea considerabilă a contrabandei, ei amintind şi un procent de 50%.
De asemenea, marii producători de băuturi se plâng şi de celor 10.000 de cazane industriale autorizate în România şi care sunt destinate autoconsumului, care nu ar fi impozitate.
De acelaşi fenomen de contrabandă se plâng şi producătorii de ţigări.
În momentul de faţă, acciza, incluzând şi taxa de viciu, este stabilită la 50 de euro pentru mia de ţigarete. Valoarea ar urma să crească la 64 de euro de la 1 ianuarie 2010, potrivit calendarului stabilit anterior, însă Guvernul ar dori ca acest lucru să se întâmple mai repede, chiar din acest an. Până la noi modificări, taxele (acciză, taxă pe viciu, TVA) reprezintă un procent important din preţul ţigărilor, diferind în funcţie de marcă, ajungând la un procente între 70 şi aproape 90%.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bauturi alcoolice
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close