Antena 3 CNN Economic Biz News Business Guvernul rus nu agreează proiectul Nabucco

Guvernul rus nu agreează proiectul Nabucco

Guvernul rus nu agreează proiectul Nabucco
22 Aug 2007   •   13:35

Ministrul adjunct de externe rus Andrei Denisov critică, într-un interviu apărut miercuri într-un cotidian moscovit, proiectul construcţiei unui gazoduct traversând Marea Caspică, apreciind că proiectele energetice în regiune nu trebuie politizate. ?Există probleme naturale în această regiune - un relief accidentat şi o zonă seismică. Şi pentru ce îl fac dacă sunt trasee de livrare mai ieftine??, se întreabă diplomatul rus în interviul din Vremia Novostei, citată de Rompres.

Proiectul Nabucco, susţinut de SUA şi UE, prevede construirea unui gazoduct de 3300 de km pentru aprovizionarea Europei Occidentale cu gaz din Marea Caspică, ocolind Rusia. ?Rusia nu este împotriva unei concurenţe economice corecte în domeniul energetic. Dar este cu totul altceva când se fixează conştient obiectivul de a pune o anumită ţară în afara schemei de cooperare pentru că nu este agreată din motive pur politice?, afirmă diplomatul rus în interviul amintit. El consideră însă că realizarea unor astfel de proiecte nu poate aduce prejudicii semnificative intereselor Moscovei.

Noul gazoduct, ce ar urma să tranziteze şi România, ar putea transporta până la 30 miliarde de metri cubi de gaz pe an şi ar contribui la reducerea dependenţei occidentale faţă de Rusia. El ar permite României să se aprovizioneze cu gaze naturale din Iran şi Turkmenistan, transportate pe traseul Turcia ? Bulgaria ? România ? Ungaria - Austria, iar companiile care vor participa la construirea gazoductului de 3300 de kilometri sunt Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România). Prin Nabucco s-ar furniza către Europa Occidentală circa 30 de miliarde de metri cubi /an.

Rompres

×
Parteneri
Cine sunt cei trei români luaţi de viitură în Italia
x close