Antena 3 CNN Economic Biz News Business Guvernul vrea să înfiinţeze un fond naţional de investiţii

Guvernul vrea să înfiinţeze un fond naţional de investiţii

Guvernul vrea să înfiinţeze un fond naţional de investiţii
Sursa foto: guvern
10 Mar 2010   •   14:21

Executivul pregăteşte înfiinţarea unui fond naţional de investiţii. Măsura este prevăzută în noul plan de măsuri elaborat de Guvern pentru relansarea economiei. Fondul va fi alimentat din acţiunile minoritare, deţinute de stat, la diferite companii. Oamenii de afaceri nu prea cred că strategia va avea succes.

Prin înfiinţarea fondului naţional de investiţii, Guvernul Boc vrea să obţină resursele financiare necesare pentru susţinerea proiectelor majore de infrastructură. O idee similară a fost însă lansată şi în urmă cu un an, notează Financiarul.

În martie 2009, AVAS anunţa că Executivul pregăteşte înfiinţarea Societăţii de Investiţii de Stat, care să preia participaţiile minoritare deţinute de stat la 356 de companii. Printre aceste societăţi se numără Roman SA Braşov, Avicola Iaşi şi Biofarm Bucureşti.

Fondul de investiţii ar fi trebuit să fie lansat până la finele anului trecut şi urma să aibă un capital social de 30 de milioane de euro. Nu se ştia însă nici cine îl va administra şi nici ce se va întâmpla cu banii încasaţi. Proiectul nu s-a mai concretizat, dar Executivul nu a renunţat la plan.

Deşi susţin că ideea unui fond naţional de investiţii este bună, cei mai mulţi oameni de afaceri sunt sceptici în privinţa punerii sale în practică.
Asta deoarece costurile proiectului sunt mari, iar rezultatele nu vor fi imediate.


În plus, introducerea în acest fond a companiilor datoare sau care nu au activitate îi va alunga pe investitori.

Pe de altă parte, susţin oamenii de afaceri, fondul ar trebui dat în administrare privată, pentru a se evita o structură birocratică.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close