Antena 3 Economic Biz News Business Horia Manda, Axxess Capital: Serviciile medicale private si IT-ul, printre domeniile de interes pentru achizitii

Horia Manda, Axxess Capital: Serviciile medicale private si IT-ul, printre domeniile de interes pentru achizitii

de Adrian Mirsanu    |    27 Iul 2011   •   21:09
Horia Manda, Axxess Capital: Serviciile medicale private si IT-ul, printre domeniile de interes pentru achizitii
Sursa foto: Foto: Agerpres

Retelele medicale private, IT-ul, advertising-ul sau companiile cu capacitati de productie si potential de export sunt zonele cele mai interesante pentru achizitii in acest moment, in opinia unuia dintre cei mai cunoscuti si mai respectati jucatori de pe piata fondurilor de investitii, Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, compania care administreaza fondurile de private equity Romanian American Enterprise Fund si Balkan Accession Fund.

“In toamna speram sa putem anunta prima achizitie din noul nostru fond”, a declarat Horia Manda, care afirma ca acum Romania a devenit un culoar favorabil pentru investitori.

Profilul Romaniei in regiune s-a intarit considerabil in ultima vreme, pe fondul vestilor mai bune la nivel macroeconomic, a reducerii cheltuielilor in sectorul bugetar, a acordului in derulare cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana care plaseaza tara sub monitorizarea acestor creditori internationali, precum si a imbunatatirii ratingului de tara de catre analistii Fitch, care au readus tara noastra la categoria investment grade, statut pierdut in 2008. Asfel, investitorii straini sunt tot mai interesati de Romania si de oportunitatile de pe aceasta piata, in conditiile in care alte piete mari din regiune se confrunta cu probleme mari – povara datoriilor suverane apasa Grecia, economia Turciei, cu cel mai mare ritm de crestere din lume in primul trimestru, de 11%, da semnele unei supraincalziri riscante pe seama unei explozii a creditarii, in timp ce Ucraina nu are datele unei piete foarte atractive in acest moment.

In aceste conditii, investitorii mari, fondurile mari sunt cu ochii pe Romania, unde perspectiva de crestere face interesante activele din Romania, a caror valoare s-a redus simtitor sub efectul direct al crizei economice.

In urma cu un an, Axxess Capital a anuntat ridicarea unui nou fond de investitii – Emerging Europe Accession Fund, cu o capitalizare – tinta de aproximativ 150 mil. Euro, care vizeaza pietele Europei de Sud – Est,mai exact Romania, Bulgaria si Turcia. Potrivit informatiilor facute publice atunci printre investitori in noul fond se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Fondul European de Investitii, Acquina Partners - un investitor institutional fondat in Elvetia, Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre, DEG - companie germana de investitii si dezvoltare, precum si alti investitori individuali din Statele Unite ale Americii. Politica pentru noul fond indica o limita minima de 5 mil euro in cazul unei investitii, in timp ce plafonul maxim pentru o tranzactie se ridica la 20 mil. Euro. Sunt luate in vizor companii cu potential de crestere puternic pe termen mediu si lung.

In acest moment, Axxess Capital are in portofoliu furnizorul de servicii financiare nebancare Patria Credit, compania de transport international de marfuri Edy Spedition, firma de inchirieri echipamente Industrial Access, compania de servicii de refrigerare Frigotehnica, producatorul de solution antivirus Bitdefender sau Noriel, unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piata jucariilor.

Horia Manda are o experienta de peste 13 ani in industria de private equity, fiind implicat in mai multe tranzactii importante de pe piata romaneasca fie prin intermediul Romanian American Enterprise Fund (capitalizare de circa 170 mil. Dolari), fie prin Balkan Accession Fund (cu o capitalizare de 110 mil. Euro). Printre tranzactiile de marca se numara exitul din Banca Romaneasca in 2003, cand RAEF si-a vandut participatia catre grupul bancar elen National Bank of Greece, vanzarea platformei de servicii financiare formate din Motoractive Leasing, compania de credite ipotecare Domenia Credit si furnizorul de credite de comsum Ralfi in 2006 catre gigantul american GE, respectiv exiturile din afacerea Domo (2007) si Policolor din piata de lacuri si vopsele (2008).

Pe piata romaneasca, alte fonduri de private equity prezente sunt NCH Capital, Advent, Enterprise Capital, 3TS sau Oresa Ventures.

 

 

 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close