Antena 3 CNN Economic Biz News Business Importurile de alimente vor costa în 2008 peste 1000 miliarde de dolari, la nivel global

Importurile de alimente vor costa în 2008 peste 1000 miliarde de dolari, la nivel global

Importurile de alimente vor costa în 2008 peste 1000 miliarde de dolari, la nivel global
22 Mai 2008   •   15:52

Suma investită la nivel global pentru importurile de alimente va fi de aproximativ 1000 de miliarde de dolari în anul 2008, potrivit estimărilor unui raport citat de BBC. Preţurile ridicate la alimente vor determina o creştere a ?facturii? pentru mâncare cu aproximativ 26% faţă de 2007, a anunţat Organizaţia ONU pentru Hrană şi Agricultură (FAO). Statele a căror economie este vulnerabilă la schimbările din mediul extern vor fi cel mai afectate, preţurile crescând aici cu peste 40%.

În raportul său, FAO arată că tările în curs de dezvoltare au simţit cel mai tare costul inflaţiei la alimente, mult mai aspru decăt în ţărole dezvoltate.

Acelaşi raport arată că preţurile ar putea scădea în lunile care urmează, însă ele nu vor mai ajunge la nivelul la care se situau anul trecut, din cauza costurilor de producţie crescute. Cererea se va menţine însă la un nivel foarte ridicat, datorită necesităţii de a completa rezervele naţionale ale fiecărui stat şi probabilităţii ca recoltele să fie epuizate foarte repede.

Tendinţa de a planta mai mult grâu, determinată de perspectivele de câştig rapid ale agricultorilor, va duce probabil la o recoltă record pe 2008. Aceasta ar putea face ca preţurile la grâu să mai scadă în săptămânile care urmează. De asemenea preţurile la orez ar putea să scadă, mai ales în condiţiile în care guvernele sunt încurajate să renunţe la restricţii datorită recoltelor bogate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close