Antena 3 CNN Economic Biz News Business Impozite mai mari pentru proprietarii cu mai multe case şi cu maşini puternice

Impozite mai mari pentru proprietarii cu mai multe case şi cu maşini puternice

Impozite mai mari pentru proprietarii cu mai multe case şi cu maşini puternice
01 Iul 2010   •   20:13

De parcă n-ar fi fost de-ajuns, Guvernul a mai anunţat biruri grele, după o şedinţă-maraton de nouă ore. Dări scumpe pe case, pe maşini, dări care se vor vedea în preţuri mai târziu.

O nouă taxă propusă de guvern pentru maşinile puternice. De exemplu, la un autoturism cu o capacitate mai mare de 2.000 de cm cubi, impozitul a fost până joi de 468 de lei. Acum, aceeaşi taxă s-a dublat.

Impozitul suplimentar va fi aplicat la toate maşinile, scuterele şi motocicletele. Pentru cele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm, taxa a crescut de la 7 la 8 lei. Pentru cele cu capacitatea cilindrică între 1.601 oi 2.000 cm impozitul a urcat de la 15 la 18 lei. La autoturismele cu motoare mai mari, impozitul a fost majorat de la 30 lei la 72 lei. Şi asta nu e tot.

Aveţi o casă? Nicio problemă. Aveţi două sau mai multe? Atunci veţi scoate din buzunar mai mulţi bani. Impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia cladire. Un impozit care va lovi direct în dezvoltatorii care au construit ansambluri imobiliare pe persoană fizică şi nu pe firmă. Dar poate şi o taxă mai mare pentru chiriaşi.

Nivelul chiriile este dat de cerere şi ofertă. Chiar dacă proprietarul va fi silit să plătească mai mult pe impozit, eu nu cred că va transfera acest preţ în chirie, că nu va mai putea să închirieze.

Cei mai afectaţi de aceste măsuri vor fi bugetarii. Guvernul a decis disponibilizarea a peste 55.000 de angajaţi din sectorul public.

Observator

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close