Antena 3 CNN Economic Biz News Business Impozitele anului 2008

Impozitele anului 2008

Impozitele anului 2008
26 Dec 2007   •   12:10

Chiar din prima zi a anului viitor, unii dintre români vor avea parte de surprize neplăcute. Salariaţii cu venituri de peste 2.000 euro vor contribui mai mult la asigurările sociale. În plus, toţi angajaţii vor plăti contribuţiile de asigurări sociale pentru tot venitul salarial brut, nu pe cel de bază aşa cum este acum. Aceste modificări sunt prevăzute în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Modificările aduse Codului Fiscal îi vor afecta pe acei salariaţi care au venituri de peste 2.000 de euro. S-a eliminat prevederea potrivit căreia se scutesc de la plata asigurărilor sociale angajaţii cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie. Astfel, acestor salariaţi li se vor reţine, în plus, câteva sute de lei. Anul trecut, au fost înregistrate aproape 30.000 de persoane cu venituri de peste 2.000 de euro.

O altă modificare importantă care intră în vigoare tot de la începutul anului este aceea că toţi angajaţii vor trebui să plătească contribuţiile de asigurări sociale pentru tot venitul salarial brut, şi nu pe cel de bază aşa cum se întâmplă acum. Astfel se va reţine 9,5 la sută din prime, sporuri sau ore suplimentare. De asemenea, de anul viitor, românii care lucrează într-o ţară unde impozitul pe venit este mai mic decât în România şi obţin venituri din activităţi dependente vor trebui să plătească statului român diferenţa dintre 16% şi cota din ţara respectivă.

Este vorba despre acei angajaţi care utilizează baza materială a angajatorului, aportul lor fiind exclusiv forţa de muncă. De la 1 ianuarie 2008 se va aplica TVA de 19% pe tranzacţiile imobiliare dintre persoane juridice, în timp ce Întreprinderile Mici şi Mijlocii, care sunt înregistrate ca microîntreprinderi vor trebui să plătească un impozit pe venit mai mare cu 0,5% faţă de 2007.

Antena 3

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close