Antena 3 CNN Economic Biz News Business Incă o taxă pentru producătorii de vin

Incă o taxă pentru producătorii de vin

Incă o taxă pentru producătorii de vin
08 Feb 2007   •   22:05

Vinul românesc s-ar putea scumpi după ce producătorii vor avea de plătit milioane de euro taxă pe an. Vorbim de un nou bir inventat de Autoritatea Sanitar Veterinară, care spune că din aceşti bani vor angaja oameni care să supravegheze şi să controleze fabricile producătoare de vin. O ilegalitate pe faţă, acuză patronatele care sunt revoltate de faptul că o instituţie care primeşte oricum bani de la buget, să mai şi perceapă şi alte taxe.

Producătorii de vin au făcut un calcul. Cam cât ar strânge Autoritatea Sanitară într-un an din aceste taxe, iar suma e frumuşică: aproape 5 milioane de euro.

Preşedintele ANSVSA, Marian Avram, spune că ?din acele taxe se va constitui un fond extrabugetar al direcţiilor sanitar veterinare. Tariful minim este de 40 de euro, iar pentru marile complexe până la 5 mii de euro. Problema Sanepidului este că în acest moment mai există alte două autorităţi care fac controale de calitate. Producătorii cred că situaţia este chiar hilară, căci ei devin finanţatorii sanepidului. Iar finanţatorul face regula.

Polonia a intrat în atenţia Uniunii Europene după ce a aplicat taxe asemănătoare. În cazul acestei ţări, verdictul comisarilor europeni a fost unul la unison: taxa este ilegală. Un lucru e clar: o instituţie bugetară nu poate emite facturi pentru prestări de servicii. În aceste zile, la Bruxelles se ia în discuţie şi problema taxelor impuse de ANSVSA producătorilor români.

Antena 3

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close