Antena 3 CNN Economic Biz News Business Industria de armament a luat avânt, în ciuda crizei mondiale

Industria de armament a luat avânt, în ciuda crizei mondiale

Industria de armament a luat avânt, în ciuda crizei mondiale
Sursa foto: Industria de armament
16 Ian 2009   •   13:35

Industria de armament se dezvoltă suprinzător de repede, în ciuda crizei economice care afectează întreaga lume, remarcă jurnaliştii de la cotidianul The Guardian. Statele Unite ocupă primul loc pe piaţa armelor, cu vânzări de 63 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani. Pe locul doi se află Marea Britanie cu 53 de miliarde câştigate, Rusia cu 33 şi Franţa cu 17 miliarde.
Este o industrie care merge din ce în ce mai bine. În 2007, nivelul achiziţiilor de arme a crescut cu 6%. Potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare, Statele Unite au cheltuit 696 de miliarde de dolari numai anul trecut.
Anul acesta însă cheltuielile vor ajunge la 706 miliarde. Practic operaţiunile americane în Irak au ajuns să coste 14 milioane de dolari pe oră, peste 300 de milioane pe zi. Admirabilă este totodată şi capacitatea industriei de a "unge" rotiţele birocraţiilor, atrage atenţia The Guardian. O redutabilă organizaţie de lobby a producătorilor de arme din Statele Unite şi-a anunţat intenţia de a cheltui 40 de milioane de dolari în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.
15 milioane de dolari au fost alocaţi doar pentru a-i convinge pe americani ca Barack Obama va fi o ameninţare la adresa posesorilor de arme din America. Sunt bani foarte mulţi care fac industria producătoare de arme să se "învârtă" mai repede şi mai bine decât orice altă industrie, concluzionează jurnaliştii.
Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close