Industria românească, în cădere liberă

07 Oct 2009   •   17:06
Industria românească, în cădere liberă industrie

Datele oficiale arată că activitatea industrială a scăzut cu 10% în august, faţă de iulie. Diferenţele sunt mari şi faţă de anul trecut. Datele arată că cifra de afaceri din industrie, pe piaţa internă şi externă, s-a redus în primele opt luni, cu 17% faţă de perioada similară din 2008.

Scăderea de peste 10% faţă de iulie se explică prin reducerea activităţii în industria pre­lucratoare cu 10,9% şi creşterea din industria extractivă cu 0,4%.

Cea mai spectaculoasă scădere a cifrei de afaceri, de minus 24,3%, s-a înregistrat în industria bunurilor de capital.

Reduceri s-au înregistrat şi în cazul industriei bu­nurilor intermediare, industriei bunurilor de uz curent şi celei a bunurilor de folosinţă îndelungată. S-a înregistrat şi o creştere uşoară, în cazul Industriei energetice.

Reducerea activităţii industriale în august 2009, comparativ cu iulie 2009, conform Institutului Naţional de Statistică

Industria bu­nurilor de capital - 24,3%
Industria pre­lucratoare - 10,9%
Industria bu­nurilor intermediare - 8,5%
Industria bunurilor de uz curent - 5,5%
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată - 1,9%


Afacerile s-au restrâns în mod spectaculos în aproape toate sec­toarele industriale mari, în primele opt luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, industria energetică a pierdut peste o treime din cifra de afaceri, iar in­dustria bunurilor intermediare s-a restrâns cu peste 25%. Singura care a înregistrat o creştere a fost in­dustria bu­nurilor de capital, cu un plus de nici măcar un procent.

Reducerea activităţii industriale în ianuarie - august 2009, comparativ cu ianuarie - august 2008, conform Institutului Naţional de Statistică

Industria ener­getică - 32,9%,
Industria bunurilor inter­mediare - 27,1%,
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată - 21%
In­dustria prelucratoare - 17,2%,
In­dustria extrac­tivă - 12,1%
Industria bunurilor de uz curent - 8%


Scăderile sunt explicabile prin reducerea comenzilor noi din industrie. Potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională, în perioada următoare se aşteaptă totuşi o îmbunătăţire a situaţiei din industrie.

Antena3

x close